Statistic, generaţia actuală este cea mai educată şi cea mai calificată generaţie din istorie. Tinerii au ajuns în băncile şcolii mai devreme şi au rămas în sistem mai mult decât părinţii lor.
În 2013, 81,1 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani aveau cel puţin studii medii, în timp ce doar 66 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 55 şi 64 aveau niveluri similare de calificare, arată raportul Comisiei Europene.
Acum, europenii stau cel puţin 17 ani în şcoală, iar tendinţa este în creştere. Numărul anilor de studiu variază destul de mult de la o ţară la alta. De la o medie de 14 ani în Macedonia şi 15 ani în Cipru şi Luxemburg, se ajunge la 20 de ani în Finlanda şi Islanda.
A crescut proporţia tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani care au studii medii sau superioare în aproape toate ţările Uniunii Europene. Excepţie fac doar Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Suedia.
Diferenţa vine din faptul că acum nu mai este la fel de greu să ajungi student ca în urmă cu 30 de ani. Locurile oferite de facultăţi sunt mult mai multe, iar în cele mai multe cazuri a fost eliminat până şi examenul de admitere. Problemele încep după, când absolvenţii încep să caute loc de muncă.
Drumul de la şcoală până la primul loc de muncă este mai mare decât în cazul părinţilor. Generaţia Y copilăreşte mai mult, vrea mai întâi să-şi termine studiile şi caută primul job în jurul vârstei de 24 de ani. S-au schimbat atât modul de lucru cât şi stilul. Tinerii sunt mult mai mobili, nu prea mai fac compromisuri pentru viaţa profesională şi vor ca patronul să îi asculte, să ţină cont şi de părerea lor.
Piaţa a devenit din ce în ce mai exigentă, iar în următorii cinci ani, 31 la sută dintre locurile de muncă europene vor căuta doar candidaţi cu niveluri înalte de calificare.
Şi totuşi, 28 la sută dintre europenii nativi sunt şomeri. Numărul celor de origine străină care au ajuns în Europa şi au început să-şi caute de lucru este şi mai mare, atinge 48 la sută.
Anul trecut, peste 90 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani trăiau între graniţele Uniunii Europene, dar proporţia lor variază în funcţie de ţară. Dacă Grecia, Spania, Italia, Portugalia sau Slovenia au mai puţini tineri, numărul lor creşte la nivelul unor ţări precum Cipru, Malta sau Slovacia. Dintre aceştia, 8,5 milioane erau şomeri şi foarte mulţi alţii cu locuri de muncă part-time sau subcalificate.
Rata şomajului a crescut cu patru procente faţă de 2011 doar pentru tinerii de peste 20 de ani.