BIZIDAY. Întreținerea pe înțelesul tuturor

Data publicării:
gigacalorie caldura calorifer scumpiri sursa foto digi24

Avizierul de la parterul blocurilor o să conțină și mai multe hârtii. Camera Deputaților a dat votul decisiv pentru o lege care va obliga administratorii să explice cum au calculat întreținerea. În cazul în care administratorul nu face acest lucru, asociația de locatari va primi o amendă care poate ajunge până la 3.000 de lei. Sună bine și în acord cu normele europene din moment ce transparența e de dorit în orice domeniu. Numai că dacă vreți să aflați de ce vecinul de palier care locuiește tot la două camere, dar are o familie ceva mai numeroasă, plătește aproape la fel ca dumneavoastră la întreținere, puteți să o faceți și acum. În urmă cu doar trei luni, a intrat în vigoare o lege similară, care obligă asociațiile de locatari să elibereze adeverințe defalcate cu felul în care a fost calculată întreținerea. Mai mult, prin respectiva lege, locatarii au dreptul să ceară absolut orice informație legată de cheltuielile asociației. În cazul care președintele de asociație sau administratorul nu se conformează, locatarul poate face o plângere la Primărie. Și apoi, așteaptă… Mult!

Mihai Mereuță, președintele Liga Habitat Urban: „Ar trebui să ne axăm pe resursele foarte reduse ale autorităților. Au un număr mic la Serviciul pentru Asociații de Proprietari față de numărul mare al spețelor. Sunt mii de asociații de proprietari în București, de exemplu”.

Pe scurt, legea e bună, dar nu prea are cine să o aplice. Ar mai fi și alte probleme. În principiu, n-ar strica să vedeți cum vi s-a calculat întreținerea, dar, potrivit celor de la avocatnet.ro, rubricile care vor fi afișate la avizier vor purta nume de genul „cheltuieli pe cota-parte indiviză” sau „cheltuieli pe beneficiari”. În principu, tot administratorul trebuie să stea să vă explice ce sunt. Și mai ales, după ce formulă se calculează.

Tot în 2015, s-a mai dat o lege prin care, o dată la fiecare trei luni, administratorii trebuie să informeze în scris sau prin e-mail toți membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situația financiară. Documentul trebuie să cuprindă toate cheltuielile și veniturile asociației de proprietari, însă din nou, dacă administratorii nu își fac treaba, nu prea are cine să îi tragă la răspundere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...