Beneficiile terapiei cu măgăruși

Data publicării:
terapia cu magari

Daria are 4 ani. Suferă de tetrapareză spastică, o afecţiune care nu i-a permis să vorbească, să meargă sau să îşi coordoneze cele mai mici gesturi. Nu era conştientă de emoţiile sale, nu ştia să îşi exprime nici bucuria și nici tristeţea. Nu accepta pe nimeni în jurul ei în afară de mamă şi de bunică. După cinci luni de onoterapie, aşa cum se numeşte terapia cu măgăruşi, Daria este parcă un alt copil.

„Acum a început echilibrul să îl aibă mai bun, mâinile să şi le folosească. Înţelege unele cuvinte, adică vorbim cu ea şi înţelege sensul cuvântului: "Daria, fii cuminte"!, "te iau eu". Dacă nu vrea ceva, fuge!”, spune Daniela Cosma, bunica Dariei.

Pentru că stă la curte, familia se gândeşte chiar să adopte un măgăruş de la adăpostul Asociaţiei Save the Dogs and Other Animals. Şi alţi părinţi sunt impresionaţi de evoluţia copilor.

„Când am adus-o aici, nu mergea, nu vorbea. Era un copil... numai zâmbea. Atât. Era foarte ruşinoasă. Nu se apropia nimeni de ea. Acum e foarte comunicativă”, spune Maria Iordan, asistent maternal.

„O ţin în picioare, cu orteza pe care o are, orteză de tip Swash (pentru şold şi picioare, n.r.) şi, singură îşi spune: "Hai, Alina, hai că poţi!". Ăsta e cuvântul care ne dă şi nouă putere să mergem mai departe”, spune Alina Nicola, mama unei fetițe.

Şi terapeuţii sunt încântaţi de rezultate.

„În iunie, erau copii cu autism care erau non-verbali, foarte agresivi cu ei şi cu cei din jur. La sfârşitul proiectului, deja folosesc cuvinte, chiar propoziţii scurte, foarte simple, şi sunt foarte blânzi, atât cu animăluţele, cât şi cu ceilalţi copii din jurul lor”, spune Irina Zlatov, terapeut.

O şedinţă de onoterapie durează 40 de minute. În timp ce călăresc, cei mici trebuie să arunce o minge la coş, să ţină un cerc deasupra capului sau în diferite poziţii, să facă baloane de săpun. Astfel, învaţă să socializeze, să îşi ţină echilibrul singuri, capătă mai multă încredere în ei, li se dezvoltă musculatura şi încep să fie mult mai conştienţi de ceea ce se petrece în jurul lor.

Nu numai copiii, ci şi măgăruşii de la adăpostul Asociaţiei Save the Dogs au poveşti triste.

„Au fost maltrataţi sau au lucrat mult, aproape până la moarte, sau au fost abandonaţi, chiar pe autostradă”, spune Filippo Agostino, directorul Save The Dogs and Other Animals.

Onoterapia a fost adusă pentru prima oară în România de Asociaţia Save the Dogs ad Other Animals, în 2011. Astfel de şedinţe sunt extrem de costisitoare. Pot să ajungă şi la 2.000 de lei pe lună, însă copiii înscrişi în acest program de la Cernavodă beneficiază gratuit de ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...