Marilena Ionescu a venit cu băieţelul său de un an pe o căldură insuportabilă, să depună la Direcţia de Asistenţă Socială un act, fără de care nu poate primi banii pentru creşterea copilului direct pe card. Numai că, după două ore pierdute pe drum, a aflat că nu poate să-şi rezolve problema în sectorul 4, de care aparţine.
Marilena Ionescu, mamă: „Ca să vedeţi o chestie: deci dosarul l-am avut aici şi acum pentru codul IBAN trebuie să ajung tocmai la Ion Câmpineanu, sectorul 1, deci imaginaţi-vă şi dvs. pe căldura de 38 de grade, cu copilul după mine, ca să dau un cod IBAN, pentru nişte bani... 6 milioane pentru copil”.
Femeia se plânge că a mai pierdut ore întregi şi în alte zile ca să-şi depună dosarul pentru alocaţia copilului: „Pentru alocaţie, tot aici, trebuie să iei de la spital, când l-ai născut, certificatul, să vii cu ele, să depui iar la fel, iar aici, iar alte acte”.
Sunt situaţii în care autorităţile cer acte pe care le au deja.
Mihaela Ciobanu, mamă: „De fiecare dată, cu toate că dânşii au dosarele noastre, de fiecare dată trebuie să aducem alte acte, cu toate că noi suntem înregistraţi, an de an se întâmplă acelaşi lucru”.
Dacian Cioloş declara în fabruarie: „Mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare de multe ori cam aceleaşi tipuri de documente, unul pentru indemnizaţia de creştere a copilului, altul pentru alocaţia de stat, altul pentru stimulentul de reinserţie”.
Ca să rezolve măcar o parte din aceste probleme, Ministerul Muncii are un proiect de simplificare a procedurii. Nu va mai fi nevoie de legalizarea copiilor documentelor justificative, ci doar de confruntarea lor cu originalele. Primăriile vor transmite Agenţiei pentru Plăţi documentele şi în format electronic, acolo unde este posibil. Acte mai puţine vor depune şi mamele care nasc un alt copil în perioada concediului postnatal.