„În Constituție nu scrie că noi suntem cutie poştală pentru legislaţia Guvernului nici că Guvernul trebuie să se opună Parlamentului, ci trebuie să colaboreze. Aceasta e o lege foarte bună pentru România. E o lege de protecţie socială, e o lege care stimulează natalitatea şi demografia”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Declaraţia sa vine după ce premierul Dacian Cioloş a cerut public ca aleşii să spună de unde pot fi luaţi bani, în cazul în care va fi eliminat plafonul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
„Când parlamentul vine cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituția, e important să spună de unde luăm banii, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să treacă de 3%,” a spus premierul, duminică.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a majorat la începutul aceste luni indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Astfel, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare. Ministrul Muncii spune că aplicarea modificărilor propuse de Parlament ar reprezenta un efort bugetar de 210 milioane de lei numai pentru acest an.
„Principiul pe care Ministerul Muncii și Guvernul României îl are e acela de a susține modificări care să poată fi și puse în plată. Propunerea Guvernului, susținută prin intermediul Ministerului Muncii, a fost ca în prima etapă de aplicare, tocmai datorită constrângerilor bugetare, să se pornească cu menținerea, cel putin pentru primul an, a acestui plafon”, a spus și Ministrul Muncii, Ana Costea.
Dacă noua lege intră in vigoare, femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Cele care care vor să revină la muncă după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Aceste modificări ar urma să primească săptămâna aceasta votul Camerei Deputaţilor.