Băncile vor fi obligate să elimine multe dintre comisioanele pe care le cer. Ordonanţa pe care Guvernul trebuie să o dea până la toamnă limitează la 15 numărul taxelor pentru deţinerea unui cont. Bancherii se gândesc deja cum să aducă şi la noi normele care se aplică deja în Europa.
Steven van Groningen, şeful unei bănci comerciale: „În Olanda nu plătesc pentru retragere de bancnote sau pentru plăți, plătesc un comision lunar care acoperă tot, putem introduce ceva și aici.”
Economiştii cred însă că băncile vor găsi metode să recupereze banii pe care nu îi mai încasează din comisioanele eliminate. Mai ales dacă oamenii vor prefera să facă mai mult retrageri de numerar de la bancomate decât operaţiuni online.
Aurelian Dochia, analist financiar: „Operațiunile cu cash implică costuri mult mai mari pentru bănci, închipuiți-vă că sunt transferuri de bani cu blindate, cu oameni care fac paza, cu riscuri mai mari.”
În ultimii ani, băncile au crescut comisioanele pentru conturi curente ca să compenseze scăderea încasărilor din dobânzi la credite. În timp ce unele taxe sunt o sursă constantă de venit, comisionul de deschidere şi închidere a unui cont se plătesc o singură dată.
Roxana Vântu, reporter Digi24: „În schimb cel de administrare a contului trebuie achitat lunar. Băncile taxeaza clienţii dacă depun numerar în cont sau dacă retrag bani de la ghişeu.”
În funcţie de bancă, un client plăteşte 15 lei pentru depunerea de bani la ghişeu sau 8 lei comision indiferent de suma retrasă.
Ce comisioane trebuie eliminate - sursa: ANPC, profit.ro
-comisioane pentru deschiderea, administrarea, închiderea contului
-depunere sau retragere de bani din cont (ghişeu şi bancomat)
-plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene
-maximum 15 taxe pentru contul curent
Comisioane percepute pentru folosirea cardului (carduri în lei) - sursa: finzoom.ro
Comision deschidere cont 0-5 lei
Comision emitere card 0-50 de lei
Comision de administrare lunar 0-25 lei
Depunere bani la ghişeu 15 lei
Plăţi din cont 0-10 lei
Comision de închidere card 0-10 lei