10 sfaturi pentru a vă proteja copiii de pericolele de pe internet
Data actualizării: Data publicării:
Un joc periculos, inventat de un tânăr din Rusia, pare să fi ajuns și în România. Mai multe incidente în care adolescenți par să fi căzut victime controversatului joc „Balena albastră” au avut loc în ultimele zile. Cinci copii din Iași au ajuns la spital, iar o fată din Timișoara povestește clipele de groază prin care a trecut după ce a fost atrasă în acest joc. Jurnalistul Cătălin Striblea vine cu 10 sfaturi pentru părinți, astfel încât copiii lor să fie feriți de pericolele ascunse ale internetului.
„Copilul tău este doar la câteva clickuri distanță de o zonă tenebroasă, la câteva minute distanță de posibili infractori, dar cel mai probabil este mereu amenințat de umilință publică, de expunere rușinoasă, de colegi sau alți copii care vor să-i fac o farsă, o glumă sau care pur și simplu vor să se dea mari”, scrie jurnalistul pe blogul său.
Cătălin Striblea a adunat 10 reguli care, în opinia sa, îi pot proteja pe copii:
1. Explicați-le tot timpul că internetul nu este doar un loc de joacă. Spuneți-le că este periculos și că nu au voie să vorbească cu străini, așa cum nu au voie nici în viața reală. Povestiți-le lucrurile rele care li s-au întâmplat altora.
2. Urmăriți tot timpul pe ce site-uri intră copiii. Sunt aplicații specializate, în caz că șterg datele din History. Chiar și antivirușii vă oferă acum posibilitățile astea. Dar nu e întrutotul de ajuns.
3. Stabiliți împreună parolele sau cereți-le parolele de la diverse conturi de rețele sociale. Posibil să se lase cu plânsete, dar viața este dură.
4. Puneți-vă feed-back-ul de la rețelele sociale la voi în mail. Așa o să știți toată activitatea de pe conturi.
5. Fiți prieteni pe rețele sociale sau rugați un alt adult să-l urmărească.
6. Opriți jocurile în rețea. Altfel nu o să puteți controla niciodată cu cine de pe planeta asta intră în contact. Știu că e nasol, mai ales la băieți, dar jocurile sunt mișto și fără rețea.
7. Învățați-i să vă spună de fiecare dată ce se întâmplă, atunci când au temeri, frici sau nu înțeleg ceva. Apelul la un adult, profesor sau părinte, trebuie să fie obligatoriu.
8. Nu răspunde la mesajele violente și printează toate mesajele ofensatoare, amenințătoare sau care vă deranjează.
9. Blochează-i imediat pe cei care vă amenință copiii. Faceți plângeri la Poliție fără să ezitați. Nu tratați cu lejeritate și cereți-le polițiștilor să-și facă treaba.
Vladimir a fost abordat la un moment dat de un puști care i-a cerut date personale. Am mers la Poliție și nu i-am lăsat până nu l-au găsit. Un echipaj de Poliție l-a vizitat acasă și l-a luat la întrebări.
10. Cât despre copii, ei ar trebui să știe câteva lucruri în mod reflex, iar voi să le repetați până se plictisesc:
Nu postați date personale pe internet. Fără numere de telefon, adrese de mail sau alte date de identificare.
Nu postați fotografii care să vă pună în situații jenante. Nici pe voi, nici pe alții.
Nu răspundeți la provocări.
Vino la mama și la tata ori de câte ori te simți amenințat. Ei nu vor să te certe, vor doar să fii bine.