Băiețelul de 4 ani luat de stat de lângă mama sa, după o sesizare a medicului de familie, a ajuns la bunicii săi din Calafat

Data publicării:
copil cu mâna pe marginea pătuțului
Băiețelul de 4 ani luat de lângă mama sa de către stat a ajuns la bunicii săi din Calafat. Foto: Shutterstock

Copilul în vârstă de 4 ani care a fost luat de lângă mama sa, în luna mai, de către reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a ajuns la bunicii săi din Calafat, județul Dolj, după ce instanța a dispus ca măsura plasamentului băiețeului să fie stabilită de DGASPC Sector 6. Băiețelul fusese plasat, în regim de urgență, la un asistent maternal din Ialomița, deoarece medicul de familie a făcut o sesizare după ce a apreciat că mama acestuia suferă de episoade depresive și are nevoie de consiliere psihologică. Femeia a fost internată, fără acordul ei, în luna mai, după o evaluare realizată de doctori specialiști.

„Având în vedere cazul minorului de 4 ani, pentru care DGASPC Sector 6 a stabilit, în luna mai, măsura plasamentului în regim de urgență la un asistent maternal din Ialomița, în virtutea transparenței și a dreptului opiniei publice la o informare corectă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție face următoarele precizări în privința evoluției acestui caz: Ieri (marți - n.r.) după-amiază, copilul a ajuns în familia extinsă, fiind preluat de bunicii materni, în Calafat – Dolj, în urma unei decizii pronunțate de instanță, care a dispus, cu recomandarea DGASPC Sector 6, ca măsura plasamentului băiețelului de 4 ani să fie stabilită la aceștia”, arată comunicatul de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Sursa citată a mai spus că situația băiețelului în vârstă de 4 ani a ajuns în atenția DGASPC Sector 6 în luna mai, în urma unei sesizări făcute de medicul de familie al mamei copilului. Medicul a apreciat atunci că femeia are nevoie de un tratament adecvat și a semnalat situația minorului.

În urma evaluărilor de la acel moment, realizate de specialiști medicali, a fost luată decizia internării nevoluntare a femeii în cursul lunii mai, ceea ce a impus stabilirea măsurii plasamentului în regim de urgență pentru copil.

ANPDCA mai precizează că, potrivit documentelor puse la dispoziție de DGASPC Sector 6, bunicii materni ai copilului au fost identificați încă de la început.

Deși aceștia și-au exprimat dorința de a prelua băiețelul, conform legii minorul a rămas în plasament la asistentul maternal până în momentul în care au fost încheiate toate procedurile de evaluare, prevăzute de legislație, pentru a stabili că bunicii materni îndeplinesc garanțiile morale și condițiile materiale necesare creșterii și îngrijirii copilului.

În urma acestor evaluări și a raportului înaintat instanței de DGASPC Sector 6, instanța a admis, în cursul zilei de marți, cererea de stabilire a plasamentului băietului la bunicii săi.

„Într-adevăr, preluarea copilului din familia sa este întotdeauna ultima soluție și se impune doar în situații excepționale, prevăzute explicit de lege, când altfel nu poate fi apărat interesul superior al copilului. Însă, în funcție de context, acest lucru poate să fie necesar, pentru a proteja starea fizică și emoțională a celor mici. În cazul de față, când medicii au decis că este necesară internarea mamei în regim de urgență, a fost identificată o soluție pentru plasarea copilului la un asistent maternal, până la finalizarea procedurii din instanță, care la recomandarea DGASPC Sector 6 a dispus măsură de plasament la familia extinsă, la bunici. Decizia preluării copilului din familie, chiar și pe termen scurt, este mereu una dificilă. Însă, mereu este luată la nivel local dintr-un considerent foarte simplu: evitarea unor pericole la adresa copilului sau chiar a unei posibile tragedii”, a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit sursei menționate.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu