Avertisment dur pentru autorităţi. Organizaţia Analiştilor Financiari din România susţine că reducerea contribuţiei la pensiile administrate privat din Pilonul II înseamnă o pierdere de 300 de milioane de euro doar anul viitor. Singura soluţie pentru un trai decent la pensie rămâne economisirea, dar sunt încă prea puţini salariaţi care reuşesc să pună deoparte bani lunar, după ce îşi achită facturile.
În următorii ani, pensionarii vor depinde tot mai mult de voinţa politică în ceea ce priveşte modul de calcul şi valoarea punctului de pensie, după reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 3,75%. Este semnalul de alarmă tras de analiştii CFA România. Pierderile calculate la nivelul anului viitor, de când se aplică noua cotă, sunt şi ele pe măsură.
Florentina Almăjanu, director general CFA România: „Este o estimare făcută pe baza informaţiilor existente din 2016. Circa 300 de milioane de euro nu vor intra în conturile contributorilor la pilonul II de pensii, bineînţeles că se adaugă şi randamentul investiţional.
Randamentul mediu a fost de circa 10 procente, printre cele mai mari din regiune.
Alexandra Smedoiu - PwC România: „Vorbim de două lucruri diferite. Banii care se duc în contul individual sunt investiţi pe piaţa şi obţin un randament şi banii din bugetul asigurărilor sociale care sunt contribuiţi acum, dar sunt folosiţi pentru pensiile în plată”.
La sfârşitul lunii septembrie erau 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii Pilon II. Aceştia aveau în conturi 38 de miliarde de lei, iar câștigul total depăşea 7 miliarde de lei.
Florentina Almajanu, director general CFA România: „Pericolul pentru viitorii pensionari este ca aceste venituri din pensia obligatorie administrată privat să fie foarte mici, putem spune că actualmente două treimi din pensii sunt de la contributorii actuali, de la cei care lucrează şi o treime din împrumuturi guvernamentale”.
Studiile europene arată că venitul mediu la pensie este de circa 50 la sută din salariul primit în anii de muncă. Care este totuşi, soluţia pentru români ca să îşi păstreze acelaşi stil de viaţă şi la pensie?
Alexandra Smedoiu - PwC România: „Să diminueze consumul, să îşi pună banii în depozite bancare, fonduri de pilonul 3 - asta ar fi o variantă”.
Realitatea arată însă că sunt încă puţini români care reuşesc să pună bani deoparte.
Trei din patru români se aşteaptă la o pensie de peste 500 de euro, dar în prezent doar 1% din pensionari primesc la final de lună această sumă, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea