"Dacă nu se iau măsuri urgente, turismul balnear din România va intra în criză din cauza lipsei de personal". Este semnalul de alarmă tras de federaţia industriei hoteliere la Oradea, cu ocazia unui schimb de experienţă cu specialişti din Franţa. De la ospătari, cameriste sau medici, hotelurile găsesc foarte greu angajaţi.
Balaruc le Bains este cea mai importantă staţiune balneară din Franţa, care atrage anual peste 500 de mii de turişti. Baza de tratament este deţinută de autorităţile locale, iar impactul economic în comunitate este semnificativ.
Brigitte Lanet, viceprimarul din Balaruc-les-Bains: “Băile termale generează o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, iar pentru bugetul local acest lucru înseamnă un profit de 2,5 milioane de euro în fiecare an. Asta ne permite să facem noi investiții în stațiune, pe lângă investitorii privați atrași.”
România nu este departe de Franţa în ceea ce priveşte potenţialul uriaş în domeniul turismului balnear. Pentru a dezvolta sectorul, specialişti din Franţa au venit vineri la Oradea, la iniţiativa Institutului Francez din România şi a Primăriei Oradea.
Mochel Monsauret, atașat al Ambasadei Franței la București: “Franța și România au șansa de avea o imensă bogăție în domeniul turistic. Pentru mine, România este un diamant cu capacități de dezvoltare enorme. Însă pentru a putea dezvolta un sector e nevoie de forță de muncă calificată.”
Iar aici România se loveşte de o problemă gravă: deficitul de personal în turism atinge cote alarmante.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere: “Criza forței de muncă este cea mai mare problemă care afectează turismul în general și turismul balnear în mod special. Avem probleme cu toate categoriile de personal, plecând de la cel de bază din hoteluri, până la cel medical.”
Există însă şi excepţii în România. Acolo unde s-a investit serios, există şi personal, dar, mai ales, turişti. Un hotel de cinci stele din Băile Felix este plin aproape tot anul.
- Cum vă simțiți după un sejur la Felix?
- Foarte relaxați, îmi încarc bateriile, pot să merg acasă să lucrez mai bine”, spune un turist.
“Îmi place aici la Felix că sunt multe bazine, multe tobogane, deci nu te mai saturi.”
“Apa e super, nu obosesc, nici nu vreau să dorm de amiază.”
“Cel mai important capitol pentru care lumea vine la Felix este calitatea apei termale. În cadrul hotelului nostru vorbim despre cea mai importantă bază de wellness and spa și tratament balnear din România”, susține Cristian Tăutu, reprezentant marketing al hotelului.
Calităţile curative ale apei termale din Băile Felix ajută în special în cazul afecţiunilor aparatului locomor.
„Scade durerea, scad procesele inflamatorii, se îmbunătățește mersul și calitatea vieții pacienților”, a enumerat Dorina Fărcaș, medic primar reabilitare medicală.
Numărul turiştilor în România s-a dublat în ultimii şapte ani, cu o creştere de 44% a turiştilor străini pe ultimii trei ani. Această creştere semnificativă a domeniului ar putea fi însă serios afectată de lipsa de personal calificat.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi