Aurul Roşiei Montane, din nou în actualitate. Circa 100 de oameni au protestat duminică la Câmpeni. Legea Minelor, prioritară în Parlament
Data publicării:
Protestele faţă de demararea proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană au fost reluate duminică seară în localitatea Câmpeni, în judeţul Alba. Aproape 100 de oameni au ieşit în stradă pentru a spune NU proiectului de exploatare a aurului cu cianuri.
Manifestanţii susţin că au decis să reia protestele întrucât modificarea Legii Minelor a fost anunţată ca fiind printre priorităţile acestei sesiuni parlamentare. Ei au dorit să îi transmită un mesaj liberalului Theodor Atanasiu, propus pentru funcţia de ministru al Economiei. Politicianul este rugat „să dea înapoi” şi „să aştepte dezvoltarea unei tehnologii mai bune”.
„Nu este normal ca această guvernare, această putere politică de ieri, de azi şi să sperăm că nu şi de mâine, să facă legi împotriva poporului şi cu dedicaţie, doar pentru companii străine care să-şi umple buzunarele”, a declarat un protestatar.
Nicolae Petruşel, un alt manifestant prezent, are 93 de ani. Spune că a ieşit acum în stradă pentru ca nepoţii şi strănepoţii lui să trăiască într-un mediu curtat. „Eu vin aici pentru ca vreau ca zona munţilor Apuseni să rămână fără cianură şi să avem o pace şi o linişte aici. Am fost în război şi am luptat pentru bogăţiile ţării”, spune el.
Oamenii promit că vor continua să iasă în stradă până când vocea lor se va face auzită. „Noi nu vom ceda până când se va rezolva, când vom fi siguri că aurul de la Roşia Montană va rămâne aici în munţi, până când statul român va găsi o metodă fără cianură de a-l scoate”, susţine o localnică.
La începutul anului, premierul Victor Ponta a declarat că Legea Minelor este necesară, având în vedere că ţara noastră are multe resurse naturale.