O jumătate de milion de lei este suma pe care statul român a plătit-o unor asistaţi social din judeţul Iaşi, deşi aceştia nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. Asta pentru că ajutoarele sociale sunt destinate celor care nu au niciun fel de venit, dar nici terenuri sau bunuri de pe urma cărora să poată câştiga bani.
Persoanele care se încadrează primesc, în funcţie de caz, venitul minim garantat sau ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Sumele variază între 140 şi 700 de lei, în funcţie de numărul de membri ai familiei. La acestea se adaugă alocaţia pentru copii sau indemnizaţia pentru creşterea copilului.
Pentru că se tem că numărul celor care au primit astfel de ajutoare este mult mai mare, plata lor a fost suspendată într-o comună unde au fost depistate zeci de cazuri, astfel că nici măcar oamenii care îndeplineau toate condiţiile nu mai primesc în acest moment bani de la stat.
De luna viitoare, cei care merită într-adevăr ajutor social vor primi din nou aceşti bani. În plus, în perioada următoare, verificările vor continua la toate primăriile din judeţul Iaşi.
De trei luni, nicio familie din comuna Ţibana nu mai primeşte ajutoare sociale. Asta după ce un control al Curţii de Conturi a arătat că un sfert dintre cei 230 de beneficiari au încălcat regulile privind obţinerea venitului minim garantat, în valoare de 160 de lei. Este și cazul familiei Florescu. Cei doi soţi muncesc în Germania și îşi ridică o vilă. Au și un tractor în curte. Cu toate astea, n-au renunţat la ajutorul de la stat.
Ancuţa Florescu, beneficiară, se justifică: „Aşa este, nu am declarat tractorul ăsta. Nu l-am declarat, îl am şi nu l-am declarat că e a lui soacră-mea, tot am zis lasă că vii să-l treci şi n-a mai venit. Dacă stăm pe baza ajutorului... păi din ajutor faci casa asta? Nu. Dacă nu te duci să munceşti şi stai pe baza ajutorului tot rău e.”
Nici vecinii ei nu mai primesc ajutor social. Capul familiei şi-a găsit de lucru, însă nu a anunţat autorităţile. Oamenii trebuie să dea acum înapoi la stat banii încasați ilegal.
Și nu este singura situatie din judeţ. În comuna Popricani aceleaşi nereguli. Familia Lingurariu a încasat alocaţiile pentru copii, deşi aceştia nu mai mergeau la şcoală. Acum, oamenii dau vina pe birocraţie: „Nu am dus niște adeverințe acolo, la Iași, n-am știut, și din cauza asta.”
Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi a declarat că „ prejudiciul estimat de Curtea de Conturi ca fiind suspiciune a fost de aproximativ 190 de mii de lei la venitul minim garantat, 89 mii lei la alocaţia de susţinere a familiei, la alocaţia de stat pentru copii 8.907 lei.”
Şi lista poate continua. Cei care au încasat ilegal bani de la stat au acum 180 de zile ca să returneze sumele fără penalităţi. Dacă nu se vor conforma, vor fi executaţi siliţi de Fisc.