Aurelian Ioniţă şi-a construit acum 18 ani o locuinţă de vacanţă la Breaza, în Prahova. O alunecare de teren i-a distrus însă casa.
Inspectorii primăriei i-au spus că locuinţa nu mai poate fi renovată, pentru că fundaţia s-a deplasat. Aurelian Ioniţă s-a gândit că necazul va fi mai mic. Îşi asigurase casa pentru 200.000 de euro.
Deşi alunecarea de teren a produs o daună totală, asiguratorul a refuzat să plătească despăgubirea. I-a oferit proprietarului 80.000 de euro, dar omul a refuzat şi a intentat proces. Că să îşi apere drepturile, a cheltuit sume enorme.
„Taxa de timbru m-a costat 130 milioane vechi, avocaţii 4500 de euro plus tva, în prima fază”, spune Aurelian Ioniţă.
Proprietarul spune că asiguratorii se bazează tocmai pe faptul că puţini oameni au bani pentru a chema în instanţă aceste companii. Firmele de asigurări, pe de altă parte, cred că la mijloc este o fraudă: proprietarul ar fi încheiat asigurarea pentru că ştia dinainte că ridică o casă în zona cu alunecări de teren. În acest caz, ipoteza este falsă. Primăria Breaza nu a declarat teritoriul drept unul cu risc, spune proprietarul.
Contactaţi de Digi24, directorii companiei de asigurări spun că aşteaptă decizia instanţei. „Nu dorim să facem comentarii cu privire la acest dosar. Vom aştepta decizia instanţei pe care o vom respecta”, precizează aceştia, într-un mesaj electronic.
Un fost director general al unei companii de asigurări, Cristian Constantinescu, spune că în cazul unei catastrofe, majoritatea companiilor din acest domeniu nu îşi vor putea despăgubi clienţii, pentru că nu sunt asigurate la rândul lor.
Autoritatea pentru protecţia consumatorilor recomandă citirea cu atenţie a poliţei de asigurări şi, mai ales, a clauzelor de excludere. Acestea pot transformă o poliţa într-o hârtie fără valoare, fiind invocate de asigurator pentru a nu plăti despăgubirea.