Mulţi îşi imaginează că asigurarea de viaţă este suficientă pentru a-i proteja într-o călătorie peste hotare. Nu este însă aşa. Şi asta pentru că o astfel de poliţă nu acoperă eventualele costuri de spitalizare sau operaţii. Aşa că e nevoie de o asigurare de călătorie.
„Asigurările de viaţă plătesc o indemnizaţie agreată de la bun început între client şi asigurător, şi este o sumă fixă de obicei. În cazul asigurărilor de călătorie, se decontează cheltuielile cu spitalizarea, costurile chirurgicale. Singurul lucru preagreat este suma asigurată, adică limita până la care se oferă despăgubire”, explică Liviu Huluţă, director de programe de asigurare.
Alina Vârlan a simţit pe pielea ei cât de utilă este o asigurare de călătorie. S-a accidentat la mână în Austria şi a avut nevoie de intervenţie medicală. „Procedura în sine nu a fost foarte costisitoare și foarte gravă, dar pentru că echipamentul și medicamentele folosite sunt mai scumpe în străinătate, s-a ridicat prețul transformat în lei. Procedura a decurs foarte ușor, rapid, banii au intrat în contul meu neașteptat de repede”, a declarat aceasta.
În cazul Alinei, tratamentul n-a costat nici o mie de euro, dar asigurarea pe care a plătit 38 de lei îi garanta o decontare de până la 50.000 de euro.
Pentru zece lei în plus cresc şi beneficiile. Irina Mihalache, reprezentat al unei agenții de turism, spune că în asigurare „sunt acoperite și situațiile pentru agravarea unor boli cronice, sau situații chiar foarte grave, de deces.”
Alţi 20 lei în plus asigură şi daunele pentru bagaje pierdute sau distruse. Ceva mai scumpe, în jur de 170 de lei, sunt poliţele de asigurare pentru iubitorii sporturilor extreme. Suma acoperă însă atât problemele medicale, cât şi pe cele legate de echipament.
„Dacă li se strică echipamentul sau au probleme cu echipamentul sportiv, pot aduce documente justificative și își recuperează banii de la firma de asigurări”, precizează Gabriela Vasile, director de agenție.
Evenimente de genul grevelor de pe aeroport ce ar putea duce la pierderea legăturilor pot fi şi ele despăgubite. „Costurile pentru un bilet de avion care, cumpărat de pe o zi pe alta, este la suprapreț, atunci plătești o sumă mai mare și asigurătorul vine și îți plătește aceste cheltuieli”, mai spune Liviu Huluţă, director de programe de asigurare.
Există chiar şi asigurare pentru vreme, dacă ploaia îi strică vacanţa, clientul primeşte banii înapoi.
Indiferent ce poliță încheiați, veți primi un număr de telefon la care puteți suna în orice moment din zi sau noapte. Dacă aveți un accident sau un incident trebuie anunțat asigurătorul în maximum 24 de ore.
Piaţa asigurărilor de călătorie este estimată la 20 de milioane de euro anual în România.