De când au apărut pe piaţă primele clinci private, tot de atunci au apărut şi abonamentele de sănătate. În realitate, un card prin care beneficiarul avea acces la toate serviciile medicale ale unui spital privat. Astăzi s-a ajuns ca piaţa abonamentelor de sănătate să valoreze aproape 60 de milioane de euro, iar serviciile oferite sunt diverse.
„Un acces la consultații de medicină generală, medicina de regulă cel mai des accesată, până la servicii complexe cum ar fi înlocuirea întregului spectru de investigații, analize de laborator și servicii de spitalizare”, explică această diversitate George Istrate, director de vânzări la o clinică privată.
Cele mai multe abonamente de sănăate sunt oferite de companii drept bonus angajaţilor, chiar dacă sunt şi persoane fizice care aleg să-şi facă abonament. Unul de bază costă în jur de zece euro pe lună.
Dezavantajul unui astfel de produs este că pacientul trebuie să meargă la un singur furnizor. Această nevoie de a avea acces în mai multe locuri a fost speculată de cei care oferă asigurări de sănătate. Dar preţurile sunt mult mai mari. Cu o asigurare care costă în jur de o mie de euro pe an, un asigurat are acces la toată gama de servicii medicale, inclusiv spitalizare şi intervenţii chirurgicale.
„Cele care au acoperire internațională, cu sume asigurate până la un milion de euro și cu un portofoliu foarte larg de servicii medicale pot ajunge până la câteva mii de euro pe an”, spune Daniela Gheorghe, director la o companie de asigurări.
Însă, cei mai mulţi români preferă să scoată bani din buzunar atunci când au probleme de sănătate, chiar dacă în multe cazuri costurile sunt de mii de lei.
Spre exemplu, în sistemul privat, un examen de rezonanţă magnetică la coloană poate ajunge să coste între costă între 600 şi 800 de lei, o electrocardiogramă între 150 şi 250 de lei, un computer tomograf la abdomen şi torace între 160 şi 210 lei, iar o naştere între 2.800 de lei, dacă e pe cale naturală, sau 13.000 de lei, dacă e prin cezariană.
În total, pe servicii medicale private, românii plătesc în jur de un miliard de euro pe an.