Se caută voluntari, care să fie plătiţi atât la antrenamente, cât şi atunci când nu sunt în unităţi militare, dar să răspundă prezent în cazul în care ţara are nevoie să îi aducă la arme. 2.200 de posturi în armată sunt disponibile în întreaga ţară, iar astăzi primii voluntari au răspuns la apel în centrele de recrutare.
La cei 20 de ani, Andrei este candidatul perfect pentru locul de voluntar în armată. Misiunea lui pentru ţară este abia la început.
La un birou distanţă de Andrei o găsim pe Dana Eremia, specist în comunicare şi probleme legate de terorism. Este rezervist în armată iar acum se oferă voluntar pentru unul din cele 164 de posturi scoase la concurs în Bucureşti.
Dana Eremia: „Am un loc de muncă.Sunt convinsă că activitatea pe care o desfăşor în particular o pot desfăşura şi în cadrul armatei, aşa cum am făcut şi înainte”.
Cel care vrea să devină voluntar în armata română trebuie să vină la centrul militar zonal de care aparţine cu un dosar bine pus la punct. Nu trebuie să lipsească actul de idetitate, copie şi original şi livretul militar în cazul în care aţi mai trecut prin armată. În acelaşi dosar trebuie să aduceţi şi copii după actele de studii şi nu în ultimul rând permisul de conducere. Dosarul va fi analizat de personalul centrului militar.
Urmează apoi teste psihologice şi fizice.
Soldaţii voluntari urmează apoi un stagiu de pregătire de cinci săptămâni, iar periodic sunt chemaţi la instrucţie.
Nicolae Solomon, de la Centrul de Recrutare sector 2: „Este remunerat cu 10 la sută din solda de funcţie şi solda de grad. În perioada în care este la noi este plătit ca un soldat gradat profesionist”.
Mai exact un militar voluntar va primi aproximativ 250 de lei în fiecare lună, chiar dacă nu va păşi în vreo unitate militară. 2200 de posturi sunt scoase la concurs de Ministerul Apărării în toată ţara. Armata română numără în acest moment 70.000 de soldaţi angajaţi.
În ultimii 6 ani peste 5.000 de soldaţi au părăsit armata din cauza soldei mult prea mici şi a condiţiilor de lucru.