De la Bucureşti până la Alba Iulia. Atât de mult ar ocupa documentele din Arhivele Naţionale dacă ar fi puse unele lângă altele. Dar cea mai mare distanţă nu e în spaţiu, ci în timp. Documente extrem de vechi se regăsesc în rafturi. Ce descoperiri puteţi face în Arhive, aflaţi într-un reportaj Digi24.
Dragoş Alexandrescu: Se pare că mă trag dintr-o familie de preoţi care este perenă în Ţara Românească, în judeţul Ilfov. Am deja patru generaţii înainte şi o caut pe a cincea.
De trei luni de zile, Dragoş Alexandrescu, este nelipsit din sala de studiu a Arhivelor Naţionale. Caută în Condica Hirotoniilor de la 1840 să afle cine au fost strămoşii săi.
Claudiu Turcitu, Şef Birou Arhive Medievale: Au fost cazuri când au venit de pe stradă pur şi simplu, să vadă dacă există documente referitoare la familia din care provenea.
„De aici din depozitul sediului central al Arhivelor Naţionale, pleacă lunar spre sala de studiu în jur de 4.000 de unităţi de arhivă. Într-un singur pachet, de exemplu, cum este acesta, din anul 1847, se află 3 dosare”, informează corespondentul Digi24 Maria Moiș.
Pe lângă curioşi, sunt şi mulţi cercetători. În ultimii ani, cele mai multe solicitări au fost pentru documente care au legătură cu Războiul de Independenţă al României dar şi acte din 1918, având în vedere că anul viitor sărbătorim centenarul Marii Uniri.
Cristian Ionaşcu, doctorand: Zilele acestea am venit de la Galaţi să studiez ceva despre contribuţia pompierilor militari la Războiul de Independenţă. Studiu aici cere o disciplină în acelaşi timp: nu poţi să mănânci, trebuie mereu să te speli pe mâini după fiecare studiere.
Elena Carjan, consilier arhive: Zilnic, ne trec prin mână zeci, sute de docuente istorice cu valoare istorică din fondul naţional arhivistic. Responsabilitatea este foarte mare.
Tot la arhive apelează şi cei care îşi revendică imobile.
Claudiu Turcitu, Şef Birou Arhive Medievale: Prin biroul de relaţii cu publicul pot fi eliberate acte cu valoare patrimonială, cu valoare juridică.
Ca să fiţi sigur că la sala de lectură veţi avea ce să studiaţi, trebuie să faceţi o cerere online în care să specificaţi ce fel de documente vă interesează. Maximum două zile le vor lua consilierilor să vi le pregătească pentru sala de studiu. Iar permisul de intrare se dă pe loc.
„A durat mai puţin de trei minute să obţin un permis de studiu, cu ajutorul căruia pot să am acces de acum înainte, timp de doi ani, la toate documentele aflate în arhivele naţionale”, informează corespondentul Digi24 Maria Moiș.
Dacă doriţi să consultaţi Arhivele Medievale ale României nu e nevoie să ajungeţi în sala de studiu. Documentele până la 1600 au fost scanate şi sunt disponibile pe internet.