Autorităţile sanitar-veterinare din Arad au extins măsurile de prevenire a apariţiei gripei aviare (H5N8) în judeţ, după ce mai multe focare au fost confirmate în Ungaria, iar târgurile şi expoziţiile de păsări sunt interzise, în timp ce toţi medicii veterinari de la sate merg din poartă în poartă pentru a informa populaţia privind riscurile.
Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat, miercuri, corespondentului News.ro, că un nou focar de gripă aviară a fost confirmat la mai puţin de 100 de kilometri de judeţul Arad, în zona oraşului ungar Oroshaza, iar o suspiciune este investigată de autorităţile ţării vecine la doar trei kilometri de Curtici, la graniţă.
În acest context, în judeţ au fost extinse măsurile de prevenire, toţi medicii veterinari de la sate fiind implicaţi în acţiuni de informare a populaţiei. Ei merg din poartă în poartă pentru a-i învăţa pe localnici cum să îşi păzească păsările de curte şi cum pot recunoaşte primele simptome de boală, astfel încât să anunţe cât mai repede autorităţile.
„Toţi medicii veterinari acţionează pentru informarea populaţiei rurale cu privire la riscurile apariţiei virusului. Oamenii trebuie să ştie cât de important pentru prevenţie este să îşi ţină păsările izolate, dacă se poate în adăposturi închise”, a declarat Agud.
Autorităţile le cer sătenilor să nu-şi lase păsările din gospodării pe stradă sau în apropierea lacurilor şi bălţilor, unde pot veni în contact cu păsările sălbatice.
Printre măsurile luate în Arad se numără interzicerea transportului păsărilor între localităţi şi interzicerea târgurilor şi expoziţiilor, dacă sunt aduse păsări din alte zone.
„La Lipova a avut loc o expoziţie de păsări cu invitaţi din Ungaria, însă am interzis participarea acestora. Evenimentul a fost autorizat doar cu prezenţa crescătorilor locali”, a declarat şeful DSVSA Arad.
Primele măsuri de prevenire a apariţiei bolii în judeţ au fost luate cu mai bine de două săptămâni în urmă, când au fost verificate toate cele cinci mari ferme de păsări. Fiecare dintre aceste ferme are o medie de 15.000 de capete, rezultând peste 75.000 de păsări. Autorităţile au verificat filtrele de biosecuritate şi i-au informat pe reprezentanţii fermelor despre situaţia focarelor de gripă aviară din Ungaria. Probele prelevate până acum au arătat că nu există păsări bolnave, însă crescătoriile rămân sub supraveghere.