88,1% dintre români au spus că nu sunt de acord cu ieșirea României din NATO și doar 8,1% vor ieșirea din Alianța Nord-Atlantică, arată un sondaj realizat de INSCOP, după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Fondatorul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac spune că sondajul va oferi „multe surprize luminoase în contextul cețos actual, dar și foarte multe realități dure care explică destul de clar ce se întămplă la nivelul populației, de unde vin multe dintre nemulțumiri, frustrări și sentimente legitime de revoltă”.
Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a transmis rezultatul acestui sondaj pe Facebook, precizând că cercetarea sociologică va fi prezentată pe larg, la începutul săptămânii vitoare.
El afirmă, în postare, că „cea mai importantă observație este că frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO. Acesta a crescut și chiar foarte puternic după alegerile prezidențiale ratate. Agresiunile informationale au provocat reacția inversă a populației, ceea ce e o dovadă clară de reziliență a populației României. Problemele reale sunt altele, foarte serioase și le vom detalia în cadrul unei conferințe de presă, săptămâna viitoare”.
Directorul INSCOP spune că a dat publicității rezultatul sondajului privind susținerea NATO deoarece „l-am văzut astăzi pe reprezentatul celui de-al doilea partid parlamentar vorbind nonșalant și cu declinări propagandistice străine țării despre ieșirea României din NATO dacă populația dorește acest lucru (un subiect absolut fals, parte din războiul informațional deschis, ăla fără perdea, al Rusiei împotrivă coeziunii populațiilor din țările membre NATO)”.
Mai exact, liderul AUR, George Simion, a spus într-un interviu că el personal nu susține ieșirea României din NATO, dar că o să facă acest lucru, în eventualitatea în care va ajunge președinte, dacă poporul român asta își va dori.
„Niciodată nu am avut un nivel de adeziune atât de ridicat”
Remus Ștefureac subliniază astfel: „NU, românii NU vor ieșirea din NATO. Părerea românilor este mai clară ca niciodată”.
„Și când spun «ca niciodată», mă rerer la faptul că aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO. Adică, niciodată nu am avut un nivel de adeziune atât de ridicat al românilor față de organizația Nord-Atlantică”, subliniază directorul INSCOP.
În informațiile prezentate, directorul INSCOP spune că datele au fost culese „în a doua parte a lunii decembrie 2024, după alegerile prezidențiale ratate”, iar în cercetarea sociologică ce urmează să fie publicată „datele vor fi prezentate în format comparativ, indicatori identici fiind măsurați în iunie și septembrie 2021, respectiv în ianuarie 2022”.
Cercetarea a fost realizată de Inscop la solicitarea Funky Citizens, iar rezultatele arată care sunt opiniile românilor despre „direcția geopolitică în care ar trebui să meargă România evoluția atitudinii privind NATO, UE, SUA și Rusia, vulnerabilitatea la dezinformare și conspirații, patriotismul economic, într-o perioadă marcată de transformări, frustrări și nemulțumiri profunde ale populației”, mai spune șeful INSCOP.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Liviu Cojan