Sunt din nou probleme cu bacteria E.coli în Argeş! Apa care ajunge la 3.000 de oameni din şase localităţi este infestată cu bacteria E.coli. Localnicii sunt panicaţi cu atât mai mult cu cât trei copii din Argeş au murit, iar alţi 11 au ajuns la spital în acest an, cu simptome de Sindrom Hemolitic Uremic, provocat, de E.coli.
Este alertă în satul Gălăşeşti din comuna Budeasa din Argeş. Pentru a doua oară în acest an au fost decoperite bacterii E.coli în apa de la robinet. Deşi rezultatele au ieşit luni, până astăzi nimeni nu i-a anunţat şi pe oameni că apa nu este potabilă.
Rodica Ghiţă, localnică: „Mi s-a părut ceva în neregulă săptămâna trecută m-am stricat la stomac şi eu şi soţul şi a fost şi o vecină. Noi am zis că am maâncat ceva, dar cred că a fost de la apă, că apa a fost mai altfel”.
Director adjunct Adrian Stoica, de la DSP Argeş: „Au fost constatate neconformităţi ale calităţii microbiologice ale apei potabile în cinci comune. În apă se caută bacterii care indică o contaminare fecală, bacterii coliforme, dintre acestea se încearcă să se izoleze E.coli şi enterococi intestinali. Noi am informat imediat, informăm producătorul. Acesta are timp de 3 zile, timp în care să remedieze şi populaţia să nu consume apa”.
Prefectul este chiar convins că apa în comună a fost oprită.
Cristian Soare, prefectul de Argeş: „Am vorbit personal cu primarii din localităţile respective. A fost sistată apa către populaţie”.
Primarul din Budeasa îl contrazice, susţine chiar că inspectorii sanitari nu l-au anunţat.
Nicolae Rachieru, primar Budeasa: „Astăzi s-a luat măsura de oprire a apei. Erau trei zile la dispoziţie. Trebuia curăţită reţeaua. (V-au anunţat cei de la DSP?) Astăzi au venit la 11.30 şi au făcut un proces-verbal de constatare şi sistare a apei şi ne-au comunicat. (Până astăzi v-au anunţat?). Nu, nu. (Deci nu v-a anunţat nimeni?) Nu”.
Reprezentanţii Primăriei din Mioveni, care au preluat printr-o societate din subordine, administrarea reţelei de apă din Budeasa, susţin că nu au anunţat autorităţile din comună pentru că au încercat să remedieze problemele. Una din variante pentru contaminarea apei ar fi faptul că apa nu a fost suficient de bine tratată. Inspectorii sanitari spun că şi dacă e aşa nimeni nu poate fi tras la răspundere, pentru că nu există prevederi în acest sens.
În urmă cu câteva luni, județul Argeș a fost în centrul unui scandal. Autoritățile au fost puse pe jar după ce zeci de copii din județ au ajuns la spitalele din București acuzând simptomele unui sindrom hemolitic uremic. S-au luat atunci probe atât din apa de la rețeaua publică cât și din alimentele consumate de bebeluși pentru a vedea ce le-a provocat îmbolnăvirea. Însă nici până în momentul de față nu există răspunsuri certe despre acest caz.