Anual, un oraș cât Ploieștiul „dispare” din România
Data publicării:
România rămâne din ce în ce mai goală an de an. Nu vorbim despre rata natalităţii acum, ci despre cei care aleg să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Oferta din ţară fie nu e de ajuns pentru ei, deşi sunt peste 25 de mii de locuri de muncă disponibile la nivel naţional, fie salariile nu sunt de ajuns.
Vorbim despre piaţa muncii, despre cum este ea răsplătită, despre cum efortul unora este calea spre profit a altora şi despre români care, deşi nu sunt angajaţi, tot nu ar lucra nimic atât timp cât au ajutor social sau alocaţii de pe urma copiilor. Vorbim inclusiv despre românii care pleacă pentru că România nu mai este de ajuns pentru ei.
Fenomenul este unul de amploare, emigrarea este al doilea motiv pentru depopularea ţării. Numai anul trecut, mai bine de 210 mii de români au ales să plece pentru cel puţin un an. Câţi dintre ei se mai întorc? Foarte greu de zis. Greu de prezis în condiţiile în care situatia de la noi este cea care îi îndepărteaza.
Peste 210 mii au plecat anul trecut, cu forme legale, an de creştere economică. Sigur, economia a crescut şi încă mai creşte. Dar statistica nu este de ajuns pentru cei care au copiii de dus la o şcoală unde nu au manuale, la un spital unde sunt trimişi să îşi cumpere medicamentele...
Statistica vorbeşte despre cei care au plecat cu forme legale. Ceilalţi sunt greu de măsurat, dar chiar şi aşa, datele acestea arată că un oraş de dimensiunea Brăilei, sau chiar cât Ploieştiul, s-a golit anul trecut din cauza emigrării. Acest lucru se simte inclusiv pe piaţa muncii.