Antrenamente dure pentru patru scafandri militari din Constanţa. Timp de cinci zile ei vor sta într-un laborator hiperbar, unic în ţară, unde sunt simulate condiţiile din adâncuri. În tot acest interval, vor face şi scufundări într-un bazin special.
Odată încheiate probele, cei patru militari au coborât în laboratorul hiperbar, acolo unde sunt supuşi la o presiune dublă faţă de cea pe care corpul uman o simte la suprafaţa apei. În fiecare zi petrecută în simulator, militarii vor face şi câte două scufundări într-un bazin care redă condiţiile de vizibilitate şi oxigen redus din adâncuri.
„Este o operaţiune la care trebuie să se concentreze, să ştie ce au de făcut, să îşi verifice îndemânarea”, spune Laurenţiu Drăgoi, instructor Centrul de Scafandri.
Cei patru scafandri pot comunica prin intermediul unei camere video şi a unui microfon. În permanenţă, ei sunt monitorizaţi de la suprafaţă de colegi şi un medic.
„Toate ţesuturile noastre sunt saturate cu gaz inert, corzile vocale sunt presate, avem dificultăţi în vorbire, dacă vorbim prea mult apar usturimi în gât, apar dureri în tendoane”, spune Valentin Gavrilă, scafandru.
„Trebuie ca ei să fie într-o stare perfectă de sănătate, în sensul să nu ai niciun fel de afecţiuni respiratorii: vorbesc de răceală, vorbesc de sinuzită, dinţi în bună stare”, spune Paul Dincă, medic primar.
Astfel de teste îi ajută pe militari să facă faţă mai uşor unor misiuni reale în adâncuri.
„Sunt situaţii şi misiuni în care este necesară o astfel de scufundare, în saturaţie pentru ca atunci când se execută o lucrare de mai lungă durată nu este recomandat să se facă scufundări succesive”, spune Consuela Constantinescu, purtătorul de cuvânt Centrul de Scafandri.
„Pot să enumăr misiunile defăşurate la porţile de la ecluze, misiunile desfăşurate în lacurile montane, unde vizibilitatea, adâncimea şi temperatura scăzută pot pune probleme scafandrului”, afirmă Cristian Munteanu, scafandru.
La finalul celor cinci zile de antrenament, cei patru scafandri vor trebui să stea zeci de minute într-o cameră specială pentru a-şi readapta organismul la condiţiile normale, de la suprafaţă.