Contribuţiile pentru sănătate, şomaj, pensii şi alte impozite înseamnă aproape jumătate din salariu, bani care ajung la stat. Asta înseamnă că la un venit mediu brut de 2.223 de lei, angajatul plăteşte statului 1.058 de lei.
Cei mai mulţi bani merg către asigurările sociale, peste 400 de lei. Impozitul pe salariu şi TVA-ul mai micşorează venitul cu încă 600 de lei. După ce şi-a achitat toate dările, angajatul mai rămâne în buzunar cu puţin peste o mie de lei.
„La noi fiscalitatea este foarte mare pe forţa de muncă. Asta explică de ce în România sunt peste un milion de oameni care muncesc la negru, cărora nu li se plătesc salarii, care nu beneficiază de asigurări de aici e diferenţa de 20-30 la sută faţă de media europeană”, a declarat Ovidiu Nicolaescu, preşedintele CNIPMMR.
Angajatul român cotizează la sănătate împreună cu angajatorul peste 10% din salariu. În schimbul acestei contribuţii lunare, salariatul beneficiază de îngrjiri medicale gratuite.
Analizele medicale gratuite sunt ca o loterie. Dacă ştii când să te duci să le faci, ai parte de gratuitate. Dacă nu, rişti să le plăteşti din propriul buzunar, mai ales spre sfârşitul lunii, pentru că fondurile, de cele mai multe ori ajung doar pentru primele zece zile.
România este fruntaşă în topul celor mai mari taxe pe venit din Uniunea Europeană. Doar Belgia depăşeşte țara noastră cu aproape două procente, dar acolo salariul mediu brut este de aproape 12.000 de lei, de şase ori mai mult faţă de salariul unui român.
Angajatul român are de plătit, în total, zece taxe către stat, dar doar patru beneficii. Concediu de odihnă, care se obţine în funcţie de vechimea la locul de muncă şi zilele lucrate. Acesta este echivalentul unui salariu de bază. Indemnizaţia de şomaj, care se acordă celor fără loc de muncă, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare. Concediul medical şi un ajutor de deces, echivalentul unui salariu mediu brut.
Anul trecut, statul a încasat taxe şi impozite în valoare de 33 de miliarde de lei. Din care aproape patru procente numai din impozitele pe salarii.