Angajații în turism, trimiși la școală

Data publicării:
ospatar - Mediafax Foto-Andreea Balaurea
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Autoritatea Naționala pentru Turism a dat un ordin care prevede că patronii din turism nu mai pot angaja decât personal care este calificat în domeniu. Este vorba practic de o calificare a celor din turism prin intermediul unor cursuri. Asta înseamnă costuri pentru patronii din acest domeniu, costuri care nu este exclus să fie văzute în tarife, dar și o creștere a afacerilor celor care au astfel de școli.

„Va fi o problemă foarte greu de rezolvat pentru că la noi pe piața muncii nu s-au mai făcut cursuri pentru bucătari, pentru ajutori de bucătari, pentru ospătari, iar tot ce a fost bun la noi în tara eu cred că a plecat în străinatate și au rămas acolo”, consideră Jeni Mandachi, proprietar de hotel.

Alții, de frica amenzilor și-au trimis angajații la cursuri.

„Avem barmani, ospătari, bucătari puși la punct din punct de vedere juridic, toată lumea are diplome. Cine nu are și considerăm noi că merită să-i școlarizăm... sunt firme în domeniu”, spune Flavius Munteau, patron.

Angajații pot fi calificați direct la locul de muncă, în cadrul unui program subvenționat care durează între unul și trei ani, în funcție de nivelul de calificare dorit. Dacă vor încheia acest contract cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, agenții economici pot primi lunar peste 250 de lei pentru fiecare ucenic angajat.

„Au venit un număr de în jur de zece angajatori care la vremea respectivă s-au informat de variantele pe care le au la dispoziție și ce trebuie să facă în acest sens. Încă nici unul dintre aceștia nu și-a finalizat intenția”, spune Mirela Adomnicăi, director AJOFM Suceava.

În cazul în care nu vor respecta normele, angajatorii vor fi amendați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obiceiuri din bătrâni de Buna Vestire 2025. Ce trebuie să pui pe pragul casei pentru noroc și belșug
Digi FM
Tiger Woods confirmă că are o relaţie cu fosta soţie a lui Donald Trump Jr.: „Iubirea pluteşte în aer şi...
Pro FM
În dresuri plasă și un body de culoarea șampaniei, croit perfect pe trupul ei, Dua Lipa a strălucit pe scenă
Film Now
Acum un an, Owen Cooper era un băiat normal și juca fotbal în parc, azi e la Hollywood. Ce spun vecinii...
Adevarul
Obiceiurile europene legate de duș care îi șochează pe americani. Unul din ele privește spălatul zilnic
Newsweek
Șeful Casei de Pensii anunță schimbări mari pe talonul de pensie. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
Mitică Dragomir, dezvăluiri despre divorțul lui Dan Șucu: „Nu e normal să îi dai soției tale jumătate din...
Digi World
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim...
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Lara Flynn Boyle, actrița din „Twin Peaks”, împlineşte 55 de ani. Povestea fostei iubite a lui Jack Nicholson
UTV
Chef Matteo Grandi a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. La ce alimente a renunțat din dieta sa