Soluţia, spun consultanții, ar fi ca bugetarii să fie recompensaţi în funcţie de rezultatele obţinute. Aşa cum se întâmplă acum în mediul privat, unde bonusurile de performanţă ajung şi la 30% din salariul anual.
Dan Barna conduce o firmă de consultanţă pentru atragerea fondurilor europene aşa că lucrează des cu funcţionari ai statului. Spune că au fost cazuri în care aceştia erau cei care întârziau analiza proiectelor. Şi asta chiar dacă unii dintre bugetarii care se ocupă de atragerea fondurilor europene primesc bani în plus, de la Uniunea Europeană.
Rezultatul? Multe firme primesc rambursări de bani cu întârziere, timp în care acumulează datorii la bănci.
„Beneficiarii trebuie să facă acum față problemelor generate de întârzierile majore de la nivelul lui 2012, acolo având întârzieri de până la un an, sau peste. Neavând bani să desfășoare proiectul, multe proiecte sunt în întârziere”, spune Dan Barna, consultant fonduri europene.
Este unul dintre motivele pentru care atragerea banilor europeni avansează cu greu, iar rata de absorbţie a ajuns la doar 20%.
Soluţia, spun consultanţii, ar fi un sistem de salarizare la fel ca în mediul privat, acolo unde angajaţii beneficiază bonusuri în funcţie de munca depusă.
Spre exemplu, în cazul unei firme de turism din Timişoara, angajaţii primesc bonusuri şi vacanţe în străinătate.
„Este mult mai eficient așa, fiind activitate în domeniul turismului, este unul sezonier și mult mai bine să faci diferențierea vară-iarnă, bonusarea și promovarea celor care se diferențiează prin atitudine și își atrag clienții prin atitudinea lor”, precizează Gabriela Petcana, directorul unei agenţii de turism din Timişoara.
Statul cheltuie în fiecare an peste 10 miliarde de euro cu salariile celor 1,2 milioane de bugetari. De la anul va fi gata o nouă lege a salarizării bugetarilor care prevede plata salariilor în funcţie de performanţă. Deocamdată este doar la stadiul de proiect.