Ministrul finanțelor, Anca Dragu, a infirmat, miercuri, la Digi24, că instituția pe care o conduce ar avea în vedere o creștere a taxelor și impozitelor pentru angajați.
„Nu avem în vedere o asemenea măsură. Eu, ca ministru al finanţelor, nu am în vedere o asemenea măsură. Solicitarea mea a fost foarte clară - aceea ce a găsi soluții de simplificare şi debirocratizare, pentru crearea unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităților economice. După cum am spus, predictibilitatea fiscală e foarte importantă în actul guvernamental şi pentru activitatățile economice. Eu nu renunţ la acest principiu!”, a dat asigurări ministrul finanțelor, Anca Dragu, la Digi24.
Guvernul vrea să transfere povara fiscală de la angajator la angajat, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, citat de profit.ro. Cele mai mari schimbări ar fi la contribuţiile de asigurări sociale. Un angajat ar urma să achite contribuiţii la pensie de două ori mai mari decât acum, în vreme ce contribuţiile pentru sănătate vor urca de la 5,5 la 8,9 la sută din salariu.
„Este vorba numai şi numai de simplificări şi procese de debirocratizare, în niciun caz nu va creşte povara fiscală, nu va creşte vreo taxă sau vreun impozit, fie că este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice”, a subliniat Anca Dragu, ministrul finanțelor, la Digi24.
„Eu am cerut experţilor din minister diferite analize pe posibile măsuri de simplificare. Nu există în acest moment o decizie la nivelul ministerului şi în niciun caz nu am cerut un scenariu în care să crească povara fiscală”, a precizat ministrul finanțelor.
Întrebată dacă vor exista, totuși, măsuri fiscale în acest sens, Anca Dragu a negat. „Avem în vedere câteva măsuri de simplificare. În câteva zile vom posta pe site-ul ministerului, pentru consultare publică, proiectul pe care eu, ca ministrul al finanţelor, mi-l asum. (...) După cum spuneam, sunt tot felul de idei în minister de analize. Proiectul pe care mi-l asum eu va fi pus în consultare publică în câteva zile şi vizează strict simplificarea şi debirocratizarea, în niciun caz creșteri de taxe şi impozite, aşa cum se vehiculează de aseară în media. (...) Vom reveni în câteva zile cu proiectul de simplificare şi vom dezbate”, a promis ministrul finanțelor.
Ministerul Finanţelor a transmis şi următorul comunicat:
„În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.
Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o
analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru
simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune
pentru mediul de afaceri.
În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare
ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul
Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare
pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane
fizice autorizate sau cele cu activități independente, a declarat
Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.
Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului.
Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.
În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete.
De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale.
Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.
Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii”.