Maria Pătru locuieşte de 15 ani într-un bloc din Craiova. Femeia şi-a inundat o singură dată vecinii şi nu din vina ei, ci pentru că i s-a spart o ţeavă în casă. Ea spune că nu i se pare normal să plătească o amendă mare dacă avaria nu e provocată intenţionat.
Maria Pătru: Vai de capul meu doamne, e enorm. Că Doamne ferește, se sparge cumva o țeavă, nu ești acasă. Nu e din vina locatarului.
Proiectul de lege prevede că proprietarii care nu îngrijesc, nu repară sau nu înlocuiesc ţevile cu probleme care se află în apartamentul lor riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Ilie Preda, președintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari: Sumele zic că sunt enorme. E foarte important cine constată. Personalul de la primărie, chiar și noi. Va crea un haos.
Acelaşi proiect, al Legii Asociaţiilor de Proprietari, îi vizează şi pe rău-platnici. Aceştia pot fi daţi în judecată şi şi-ar putea chiar pierde locuinţa dacă au restanţe la întreţinere mai mari de două luni.
„La 2 luni mi se pare prea puțin. Cel puțin 3 sau 5, pentru că trebuie analizată situația fiecăruia”.
„Nu-i corect că eu sunt sigură că omul dacă ar avea de unde, ar plăti. Parca e prea mică perioada”, spun oamenii.
Nici preşedinţii asociaţiilor de locatari nu sunt încântaţi.
Vasile Tatian, președinte asociație de locatari: Tot așa se vor plăti pentru că durează foarte mult, se atacă, se face plângere contravențională.
Noual proiect de lege a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării.