AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

Data publicării:
defrisari padure munte-1

 

"Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul României în şedinţa din 17 septembrie 2014 şi înaintat Camerei Deputaţilor, camera decizională, în procedură de urgenţă. Modificările propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe să rezolve problema dramatică a defrişărilor şi retrocedărilor ilegale, aşa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a României în anul 2013 în Raportul de audit privind "Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012"", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham), una dintre cele mai puternice organizaţii de investitori din România, scrie Mediafax.

În numele comunităţii de afaceri, AmCham îşi exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la anumite prevederi ale proiectului.

"Nu par a fi măsuri care să asigure o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protecţie şi a păşunilor împădurite cu consistenţă mai mare sau egală cu 0,4, din fondul forestier; permiterea construcţiilor la 50 metri faţă de liziera pădurii; reducerea obligativităţii statului român de a împăduri o suprafaţă de 2 milioane hectare până în 2035, la o suprafaţă de 1 milion hectare până în 2030", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii investitorilor propun Camerei Deputaţilor o analiză aprofundată a proiectului de lege şi a efectelor dezastruoase pe care modificările propuse le-ar putea avea pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier, a economiei şi a echilibrului ecologic.

"Solicităm de asemenea Guvernului adoptarea de măsuri ferme şi imediate pentru soluţionarea problemelor agravate legate de defrişările ilegale şi retrocedările abuzive de fond forestier, după cum urmează: iniţierea unui moratoriu de minim 6 luni în vederea suspendării concesiunilor şi a licenţelor de exploatare forestieră şi verificarea tuturor aspectelor legale şi a documentelor ce au stat la baza emiterii acestora; intensificarea controalelor efectuate de autorităţile abilitate în domeniul forestier şi aplicarea de sancţiuni prompte şi proporţionale cu impactul cauzat; măsuri imediate în cazurile de defrişări ilegale şi retrocedări abuzive supuse atenţiei publice de diverse părţi interesate şi sesizarea organelor abilitate", precizează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...