Mai mulți localnici din Rîmnicu Vâlcea, angajaţi cu salarii bune la o firmă particulară, au primit cupoane pentru alimente gratuite în valoare de 128 de lei. O telespectatoare Digi24 a sesizat faptul că a primit pe numele ei tichetul, deşi nu face parte din categoria şomerilor, invalizilor, a văduvelor de război sau a celor care care primesc venitul minim garantat. Din contră, câştigă lunar peste 1.500 de lei.
„Au mai primit colegi de-ai mei şi ei sunt la fel de contrariaţi ca şi mine. Cred că astfel de cupoane ar trebui să ajungă numai la cei care au nevoie absolută de ajutor. Sunt bani europeni, totuşi. Peste tot scrie că anul acesta sunt cu 700.000 mai mulţi. Nu este o notă bună pentru nicio ţară să ai cu 700.000 mai mulţi săraci. Dar uitaţi că primesc şi oameni care nu au nicio treabă”, spune ea.
Cazul ei nu este singular. În faţa depozitului de alimente au venit şi pensionari cu venituri de peste 400 de lei, adică limita superioară de la care nu se mai dau alimente gratuite.
Legea spune că beneficiarii pot ridica alimentele gratuite doar cu tichetul primit prin poştă şi cu un act de identitate. Nu există nicio verificare suplimentară. Dacă listele sunt greşite, cheltuirea inutilă a fondurilor va fi observată direct de Comisia Europeană. De acolo au venit cele peste 120 de milioane de euro pentru ajutoarele anunţate de Guvern chiar în timpul campaniei electorale.
„Ulei, făină, mălai, zahăr, paste făinoase, conserve de porc, de vită şi conserve de pate de ficat”, enumeră Rovana Plumb, ministrul Muncii, conținutul pachetelor.
Ministerul Muncii nu a dat nicio explicaţie pentru prezenţa pe liste a unor persoane care nu au dreptul să primească alimente gratuite. Anul acesta, peste trei milioane de persoane cu venituri mici primesc ajutoarele, cu 700.000 mai multe decât anul trecut.