După ce a lucrat 28 de ani în construcţii, Florin Taranga a rămas fără serviciu pentru că firma la care era angajat a dat faliment. De doi ani, bărbatul în vârstă de 50 de ani încearcă să îşi găsească un loc de muncă. A ales să se reprofileze şi a făcut un curs de lăcătuş mecanic. Cum AJOFM Piatra Neamţ nu mai are bani, Florin şi-a plătit singur cursurile. „Patru milioane şcoala, cursurile le facem la Bacău, plus transportul dus- întors 40 de lei pe săptămână”, spune el.
De la începutul anului, AJOFM Piatra Neamţ a organizat 23 de cursuri de formare profesională. La acestea s-au înscris puţin peste 600 de persoane. Doar 200 au reuşit să se angajeze.
În judeţul Neamţ, rata şomajului a ajuns la pragul de 5,56%. În ultima lună, peste 1000 de persoane din județul Neamț și-au pierdut locul de muncă. Se adaugă alți 10 000 de șomeri înregistrați în evidențe. Însă numărul șomerilor este mult mai mare, spun specialiștii, mai ales că sunt foarte multe persoane care nu figurează în bazele de date ale agenției
Şi în Dolj, unde sunt peste 20.000 de şomeri, cei care vor să urmeze cursuri de recalificare pe banii statului trebuie să aştepte până la anul. „Fondurile pentru analizele medicale s-au epuizat la sfârșitul lui iulie, s-au făcut solicitari pentru suplimentare și înscrierile vor începe în momentul în care vom avea aceste fonduri”, a explicat Alina Ghercioiu, purtator de cuvant AJOFM Dolj.
Un curs de formare profesională durează cel mult o lună, în funcţie de nivelul de calificare sau recalificare, şi cuprinde ore de teorie şi de practică.