Impozitul forfetar creşte pe măsură ce firma are suprafaţă mai mare şi este amplasată mai aproape de centrul marilor oraşe - acolo există şi vad bun. Vestea bună este că această taxă scuteşte patronii de plata celei pentru profit.
De exemplu un restaurant de 250 de mp din centrul Capitalei va plăti un impozit forfetar de 21.500 de lei, adică aproape 5000 de euro pe an. Suma este câştigată de restaurant în doar câteva zile, asta înseamnă ca taxarea este mai mică faţă de cea din prezent.
Cei care au afaceri sezoniere sunt şi mai încântaţi de noul impozit.
Dumitru Ivănescu director al unui hotel din Mamaia: „Pentru mine personal cu un hotel cu 300 de camere pe litoral, deci sezonier, care lucreaza mai puţin de 3 luni de zile, este extraordinar de binevenit. Practic vom plăti jumătate din cât plăteam pentru impozitul pe profit”.
Hotelierii văd în impozitul forfetar şi un mod de a încuraja afacerile corecte.
Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism: „Să avem şi o concurenţă loială corectă. Sunt peste 60 de hoteluri care nu plătesc nici un leu impozit pe profit.”
Adrian Benţa consultant fiscal: „Cu siguranţă, acest impozit va pune la plată şi pe cei care raportau numai pierderi”.
Întreprinzătorii vor plăti impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta înseamnă că şi firmele care acum sunt declarate microîntreprinderi vor trebui să achite impozitul.
Micile afaceri vor fi dezavantajate pentru că impozitul trebuie plătit indiferent dacă fac sau nu profit. Iar legea impune un cuantum minim de 11.200 de lei pentru cele care desfăşoară activitatea într-un spaţiu mai mic de 20 mp.
Secretarul de stat la Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, atrage atenţia că noua lege ar putea fi numită "ajutor de stat". Iar ajutoarele de stat care nu respecta reglementările vor trebui recuperate cu dobânzi."
Legea nu dă patronilor posibilitatea de a opta să plătească impozit pe profit sau impozitul specific.