Vârsta medie la care adolescenţii au primul contact cu alcoolul este de 13 ani.
Astfel, la 14 ani fumează prima ţigară si la 15 ani, adolescenţii români consumă pentru prima oară haşiş. Statisticile sunt îngrijorătoare cu atat mai mult cu cat specialiştii spun că de la un an la altul aceste vârste medii scad.
Mergând însă mai departe, pericolul crește, pentru ca la 17 ani, cei mai mulţi dintre adolescenţi încep să combine viciile.
La această vârstă, peste trei sferturi dintre fete şi băieţi au experimentat deja cel puţin două dintre aceste produse.
Peste un sfert din adolescenţii cu vârste între 15 şi 18 ani consumă regulat tutun, pe care îl combină cu alcool sau haşiş. Sociologii atrag atenţia că, după 10 ani de consum de alcool, 16 la sută dintre copiii care au început să bea regulat la 11-12 ani, ajung alcoolici.
De ce se apucă îmsă tinerii să fumeze și să bea? Mai bine de jumătate dintre tinerii consumatori de alcool, tutun sau stupefiante spun că din curiozitate, în timp ce aproape 20 la sută o fac pentru a-şi creşte încrederea în sine.
Alţi adolescenţi încep să fumeze, să bea sau să se drogheze pentru a se integra mai bine în grupurile de prieteni, alţii pentru nevoia de siguranţă.