Comuna Piscu, judeţul Galaţi. O sală de clasă a şcolii. Nu mai mare de 50 de metri pătraţi. Cu saltele rupte, aparate vechi și o podea peticită din bucăți de gresie și linoleum. În astfel de condiţii se antrenează halterofilii care vor să facă performanţă.
Și asta nu e tot, sportivii nu au vestiare și nici dușuri.
Unul dintre campioni este Petrişor Dumitrache, care la doar 13 ani, s-a întors cu medalia de aur la Campionatul Naţional de Cadeţi.
„Nu avem podiumuri şi trebuie să facem pe gumă. Se pot strica bările, discurile”, spune Petrişor Dumitrache.
Medaliaţi sunt mulți din comună, dar pentru a ajunge sportivi cu renume au fost trimişi de antrenori la alte cluburi din ţară care îi pot sprijini financiar. Veronel a plecat de doi ani la un club din Bistriţa-Năsăud, unde sunt alte condiţii.
„Nu avem vestiare, duşuri. Acolo avem masă, casă, saună”, spune sportivul.
Numai anul acesta, tinerii din Piscu au câştigat 27 de medalii la campionatele naţionale. Ei vor să-i calce pe urme dublului campion olimpic, Nicu Vlad, care a pornit din aceeaşi sală.
„Sincer, nu s-a schimbat nimic. Sala lasă de dorit, ca să zic aşa, şi nu e singura care este în stadiul ăsta”, afirmă Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere.
Singurul care nu și-a pierdut speranța în toți acești ani este antrenorul. Alexandru Dumitrescu l-a descoperit pe Nicu Vlad și, la cei 69 de ani ai săi, scoate încă pe bandă rulantă campioni, indiferent de greutăţi.
„Ne chinuim cum putem ca să putem să realizăm ceva. Ar trebui să avem o sală de sport ca lumea, să avem condiţii optime de a face performanţă”, spune antrenorul.
„La nivel de comună noi am făcut un proiect frumos. Îl avem doar pe hârtie. L-am depus la Ministerul Dezvoltării la începutul anului, dar până în prezent nu am primit niciun răspuns”, declară Ştefan Vlad, primarul comunei Piscu.
15 tineri din comuna Piscu, toți sub 16 ani, practică acest sport .