Începând cu vârsta de 6 ani, copiii pot practica sporturi putin mai forte, mai dure.
„Acum pot interveni sporturile fizico-psihice de tip arte marţiale. Mai puţin cele violente precum karate, dar mai mult către disciplină, cum ar fi judo, aikido, care îi învaţă şi să se mişte, dar să şi gândească, să şi respire”, a sfătuit medicul Sorin Cadar.
Dacă până la vârstă de 7 ani fotbalul şi tenisul se jucau doar în curtea şcolii, acum e un moment potrivit pentru practicarea acestor sporturi într-un cadru organizat.
„Nu recomandăm în perioada aceasta, chiar dacă părinţii vor, disciplinele dure precum culturism, haltere, caiac, sporturi care cer un efort excesiv, pentru că se grevează dezvoltarea fizică pe viitor”, a mai spus medicul.
Pentru că la această vârstă conştientizarea socializării şi conştientizarea apartenenţei la o echipă sunt foarte importante, sunt recomandat sporturile de echipă.
„Acum părinţii trebuie să favorizeze vizitele la alţi copii, să favorizeze intrarea copilului într-o colectivitate de copii şi de asemenea la şcoală sau acasă trebuie să se dea teme pe echipe. Un puzzle puţin mai complicat să nu fie făcut doar de un singur copil, ci de doi, trei, în echipă. Un desen să nu fie făcut doar de un copil, ci de doi, trei. Un lego, o construcţie trebuie făcute în echipă. Neapărat trebuie dezvoltat spiritul de echipă, de colaborare”, a subliniat doctorul Sorin Cadar.
Medicul le-a recomandat părinţilor să respecte „legea lui 8”: 8 ore somn, 8 ore şcoală şi 8 ore timp liber în aer sau activităţi.
„Nu lăsaţi copilul să lenevească, nu lăsaţi copilul să facă ce vrea el, ci ce vrea el un pic ghidat. Nu lăsaţi copilul la TV interminabil, cu tablete. Nu este bine. De asemenea, de multe ori copilul este sufocat: vine de la şcoală, apoi la lecţii, meditaţii, alte activităţi, astfel încât copilul îşi va pierde copilăria, dar ce este mult mai tragic: îşi va pierde posibilitatea de dezvoltare fizică”, a avertizat Sorin Cadar.