Marieta Burlacu, pacientă: „Mi s-au inflamat ganglionii și mi-a fost frică, mi-a fost teamă, n-am știut ce se întâmplă. Infecția de unde o am? Deci am stat și m-am gândit: de la ace”.
Femeia merge periodic la farmaciile din Brăila şi caută ace.A reuşit într un final să cumpere 10. Îi vor ajunge doar cinci zile.
Carmen Ionescu, farmacist: „Avem 400 de pacienți pe insulină, ar trebui să le dăm 180 de ace la fiecare 400 ...înseamnă 72 000 de ace. Ar trebui eu să primesc de la depozit, luna asta am primit, mai mult de 3 000 de ace n-am primit”.
Distribuitorii spun că nu primesc cereri de la farmacişti.
Repezentant distribuitor medicamente: „Dacă noi nu avem solicitări, nici nu ţinem pe stoc mii şi mii de ace”.
Aceeaşi problemă şi la Galaţi.
Magdalena Moroșanu, medic diabetolog Galați: „Teoretic ar trebui să avem la fiecare injecție un ac. Pentru că riscul folosirii de mai multe ori a unui ac este infecția la locul injecției”.
Casa de Sănătate spune că de vină este lipsa de comunicare între medici şi farmacii.
Camelia Nedelcu, preşedinte director general CJAS Brăila: „Ea poate fi rezolvată doar dacă există o comunicare între medicii prescriptori, Casă şi farmacii. Vom urmari şi vom impune farmaciilor să se aprovizioneze cu un număr suficient de ace”.
Programul Naţional de Diabet nu include şi decontarea acelor. Pacienţii trebuie să plătească între 40 şi 70 de bani pentru un ac. Două milioane de români suferă de diabet.