Majoritatea copiilor abandonaţi de părinţi în străinătate au între 14 şi 17 ani. Există însă şi bebeluşi care sunt abandonați de mame imediat după naştere. Un astfel de copil a fost lăsat pe străzi la Varşovia, în Polonia. Autorităţile de acolo l-au ţinut într-un orfelinat până au aflat din ce ţară a venit mama lui. Apoi l-au trimis în România. Copilul a devenit acum fiul unei familii de asistenţi maternali din Braşov. A durat mult până să îşi revină.
„La început, copilul era reticent, nu înţelegea nimic, totul era străin pentru el, e normal, dar lucrul ăsta nu a durat foarte mult timp”, spune Alina Arișanu, asistent maternal.
Şirul cazurilor de copii repatriaţi este unul lung, iar poveştile lor sunt, de multe ori, greu de închipuit. O astfel de poveste a trăit anul trecut un copil care a fost adus tocmai din Berlin de autorităţile germane până în gara Braşov, după ce a stat mai mult timp în grija unor asistenţi maternali din Germania.
Protecţia Copilului Braşov spune că numărul copiilor români abandonaţi în străinătate, în special pe teritoriul Poloniei, s-a triplat anul acesta.
„Un fenomen nou, care poate crea foarte multe probleme statului român. Trebuie să găsim familia biologică, de cele mai multe ori, nu o găsim. Trebuie să găsim familia extinsă, care de cele mai multe ori spune nu”, explică Gheorghe Durna, director adjunct al DGASPC Braşov.
Pentru mulţi dintre minori, abandonul în străinătate, oricât de dur ar suna, este şansa revenirii la o viaţă normală.
„Sunt copii cu istorii dramatice în spate. Au fost sustraşi din ţară fraudulos, vânduţi din mână în mână în scopul exploatării”, spune psihologul Adrian Badea.
Şi în judeţul Galaţi au fost înregistrate repatrieri ale unor minori de pe teritoriul altor state. Este cazul a doi tineri de 17 ani, găsiţi unul în Spania, altul în Franţa.