În primele 10 luni ale acestui an, la Spitalul Socola din Iaşi au ajuns 885 de persoane dependente de alcool, cu 10 la sută mai mult faţă de anul trecut. Şi la Botoşani, în acest an, s-au înregistrat 600 de cazuri noi.
„Singurul lucru pe care-l putem face este să le explicăm care sunt consecințele consumului de alcool şi că, prin perpetuarea consumului de alcool în cantități mari apar ulterior consecințele”, spune Paul Șerban, medic de familie.
„De regulă, femeile asociază consumul de alcool cu stări afective negative, în timp ce bărbaţii beau şi fac abuz de alcool şi în situaţii pozitive, diverse petreceri”, afirmă Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Alcoolul are un efect negativ şi în rândul copiilor. În fiecare săptămână, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi ajungă copii, unii de doar 3 sau 4 ani, care s-au intoxicat după ce au băut alcool.
Potrivit statisticilor, unu din cinci pacienţi care trec pragul cabinetului medicului de familie are probleme cu alcoolul. România ocupă locul cinci în lume în acest clasament ruşinos.