Stelian Mogoantă este medic primar chirurg la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Lucrează de 13 ani în sistemul medical şi a făcut mii de ore de gardă. Doctorul nu vrea acum să semneze contract pentru gărzile suplimentare, pentru care ar primi 18 lei pe oră.
Stelian Mogoantă, medic primar chirurg: „Punând in oglinda perspectiva unei gărzi în străinătate, unde ora de gardă este de cel puţin 10 euro, vă daţi seama că diferenţele sunt enorme.”
Niciunul dintre colegii săi nu vrea să semneze contractul.
Eleodor Cârstoiu, medic, liderul sindicatului Hipocrat: „Apare situaţia aberantă ca medicul, care este în sala de operaţie, care este de gardă primeşte o retribuţie de 18 lei, iar personalul mediu care deserveşte mediul operator să primească un salariu de 24 de lei pe oră.”
Reprezentanţii unităţii medicale spun că există riscul să închidă camerele de gardă.
Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt SJU Craiova: „Nesemnarea contractelor va duce la lipsa activităţii sau lipsa continuităţii medicale în spitale. Asta înseamnă că pacienţii nu vor beneficia de îngrijiri medicale.”
Acelaşi lucru se întâmplă în multe alte spitale din ţară.
Ec. Elena Vişan, managerul SJU Slatina: „Marea majoritate a medicilor din spitalul nostru şi-au exprimat acest punct de vedere, şi anume refuzul de a semna aceste contracte, pe motiv că nu sunt de acord cu modalitatea de calcul.”
Dr. Mihnea Tuţă, directorul medical al Spitalului Municipal Caracal: „Medicii refuză să semneze contractele pentru gărzi, motivând tarifarea scăzută. Situaţia este alarmantă, situaţia a fost transmisă şi Direcţiei de Sănătate Publică Olt cu graficul de gărzi şi tabelul cu medicii care nu doresc sau doresc să facă de gardă.”
Deocamdată, în spitalele din Oltenia, turele sunt asigurate pentru că medicii fac cele 20 de ore de gardă incluse în normă. Problemele vor apărea, însă, de luni, când toţi îşi vor epuiza orele obligatorii. Potrivit unui sondaj comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, făcut pe 1.000 de medici, 87% dintre doctori refuză să facă gărzi suplimentare dacă nu li se dau bani mai mulţi. Ei cer, în medie, între 32 şi 34 de lei pe oră. Conducerile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii caută încă soluţii.