Ce face în prezent Ionuţ Budişteanu, considerat "geniul din Râmnicu Vâlcea"
Data actualizării: Data publicării:
Originar din Râmnicu Vâlcea, Ionuț Budișteanu a câştigat marele premiu la Intel ISEF 2013, cel mai mare concurs preuniversitar de ştiinţă şi inginerie din lume, la categoria „Inginerie computerizată”. Tânărul a reuşit să obţină premiul pe care niciun elev din afara Statelor Unite nu l-a câştigat în ultimele decenii. Elevul român a câştigat concursul cu proiectul maşinii low-cost fără şofer. Premiul este în valoare de 75.000 de dolari. După atâtea concursuri internaţionale și deplasări în străinătate, Ionuţ ar fi putut intra la orice universitate din lume, dar a decis să rămână.
Potrivit revistei Time, în 2013 a fost inclus în top 16 cei mai influenți tineri în 2013.
Ionuţ se duce la facultate atunci când poate. Spre deosebire de colegi, nu iese în oraș, așa că își împarte timpul între facultate, softul mașinii de pick and place, deplasări la Vâlcea și deplasări la evenimente din străinătate. E un student normal, care vrea doar să termine facultatea.
Ionuţ a ajuns cunoscut datorită proiectului mașinii fără șofer, dar acum lucrurile sunt într-o fază destul de complicată. Proiectul prevede montarea unui așa-numit lidar pe plafonul oricărei mașini, iar cu 5.000 de euro acestea vor căpăta autonomie. Proiectul trebuie însă finalizat pentru a avea exactitatea dorită, iar producţia de masă încă nu este în discuţie. Între timp, mașinile fără șofer încep să apară și să se ieftinească. Tesla, o companie de miliarde de dolari, a introdus funcţia autonomă pentru Model S. În acest moment, mașina autonomă a ajuns la 71.000 de dolari, iar sumele vor continua să scadă în viitor. Așadar, Ionuţ are concurenţă serioasă, relatează start-up.ro.
Însă nici el nu stă. A reușit să găsească un prim angajat pentru compania lui, care se ocupă de asamblarea efectivă a robotului și care va face și un pic de inginerie la mașină. Două prototipuri ale lui VisionBot sunt produse în proporţie de 90%. Alte patru au ajuns la 50%.
Ionuţ are 22 de ani acum și grijile lui nu mai sunt doar de cercetare. A învăţat că antreprenoriatul diferă de inventică.
Până acum, a făcut totul singur. A tratat inclusiv antreprenoriatul exact ca pe orice alt limbaj de programare. Poate produce X roboţi și poate primi Y bani. Speranţa vine de la clienţi. Are deja prima comandă pentru mașina de pick and place și vrea să-și mute atelierul în afara casei părintești.