Grevă spontană cu 22.000 de angajați la Finanțe. Protest extrem în vămi
22.000 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe au oprit lucrul luni dimineaţă, a anunţat Alianţa Naţională Sed Lex. Protestatarii sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, care dacă ar intra în vigoare ar urma să ducă la scăderea salariilor celor din domeniul Finanțelor.
ACTUALIZARE 14:00 Mult aşteptata lege a salarizării unitare i-a scos în stradă pe angajaţii Fiscului. Economiştii au făcut calculele şi şi-au dat seama că salariile lor vor scădea odată cu intrarea în vigoare a legii, la 1 iulie.
Luni dimineață au întrerupt lucrul, iar oamenii nu au mai putut să-şi plătească taxele timp de cinci ore. Până la orele prânzului, ANAF-ul nu a încasat nimic. La Bucureşti, ghişeele au rămas închise, iar angajaţii au protestat în faţa Ministerului Finanţelor. Şi-au reluat munca abia în jurul orei 13.
ACTUALIZARE. Punctul de vedere al șefului ANAF:
„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale să își reia lucrul și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite si să găsim soluții în vederea bunei functionări a activității instituției", a declarat dl Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
ACTUALIZARE 10.30: Salariații sistemului vamal din România s-au solidarizat cu colegii din direcțiile regionale ale finanțelor publice și începând cu orele 10.00 vor declanșa o acțiune de protest sub forma „excesului de zel". Mai exact, controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc, ci vor fi controlate toate mijloacele de transport. Acest lucru va duce la îngreunarea traficului sau chiar blocarea frontierei României.
Acțiunea se datorează tăierii salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2018, ceea ce salariații sistemului vamal spun că este inacceptabil.
ACTUALIZARE 10.00: Potrivit Sed Lex, la această oră protestează în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita. De asemenea, există riscul ca protestul să se extindă în toată țara.
Angajații spun că proiectul legii salarizării prevede o scădere salarială între 10-35%.
De asemenea, sindicatele au precizat că au semnalat această chestiune Ministerului de Finanțe și Guvernului și că au propus o altă grilă de salarizare, dar solicitările lor nu au fost luat în calcul.
„Sunt scăderi între 10 si 35%, salarii câștigate într-o bătălie cu regimul Băsescu și am reușit să introducem anumite sporuri și stimulente, iar acum vine o nouă lege a salarizării care ar duce la diminuări. N-o să acceptăm. Colegii noștri, fără a mai ține cont de negocierile cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, și-au luat soarta în mâini și au zis: nu prea mai suntem de acord să-și bată joc de noi. Am propus altă grila, o altă abordare cu privire la sistemul fiscal. Au rămas inerți la propuneri și am rămas în blocaj. Nu neapărat justificare sau nu. Tratamentul e de a tăia salarii, nu de a crește, iar aceste tip propagandistic nu e sustenabil. Atâta timp cât faci declarații că aduci consultanți fiscali, pe care îi angajezi pe nu știu ce criterii, cu salarii duble și acum declari că nu ai bani pentru noi, iarăși e o neclaritare în declarații. Noi suntem 22.000, iar ei dacă ei vor să angajeze 35.000, vă dați seama care e diferența”, a declarat Vasile Marica, liderul Sindicatului Sed Lex.
„Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se arată într-un comunicat al sindicatului.
La protest participă angajați din toată țara. Salariații cer Ministerului de Finanțe și Guvernului să revizuiască grilele de salarizare din proiectul de lege, astfel încât „să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc)”, a transmis Alianța Sed Lex.
Protestatarii avertizează că greva are o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce ar putea duce la „blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul”.
În București, 650 de angajați protestează, luni dimineață, în fața Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice față de proiectul de lege al salarizării.
„Protestul a fost declanșat din cauza faptului că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii și diminuarea veniturilor salariaților din DGRFP București. Sindicatul DGRFP București a încercat să prevină o astfel de manifestare, aducând în nenumărate rânduri la cunoștința conducerii MFP și ANAF starea de nemulțumire din rândul salariaților”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Finanțe București.
- Etichete:
- greva
- legea salarizarii
- greva spontana ministerul de finante
- protest ministerul de finante
- greva ministerul de finante
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News