„Ai preluat un pacient care rămâne să aștepte investigațiile, normal că iei altul dacă e un pat liber, îl vezi pe acela și mergi mai departe, dar dacă acela este mai critic va merge el pe primul plan”, a spus Adela Golea, coordonator UPU.
Astfel se desfăşoară fiecare tură la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar cei care lucrează aici îşi permit puţine clipe de respiro. Am trecut de ora 12, suntem la miezul zilei, e plin după cum vedeți, toate paturile din Secția Urgențe majore, inclusiv pe resuscitare, sunt pline.
O tânără a ajuns la Urgenţă cu febră şi se plânge că nu a putut mânca de mai bine de două zile. Doctorii care o tratează spun că totul ar fi fost mai simplu dacă fata mergea la medicul de familie încă de la apariţia problemelor de sănătate. De foarte multe ori, la urgenţă vin oameni care au probleme minore.
„Ar fi bine ca pacienții care au doar tratament de făcut, o injecție, să se adreseze medicului de familie, să lase urgența doar pacienților foarte gravi, astfel timpul de așteptare al pacienților va fi mai redus”, a mai spus Mihai Lăcan, medic rezident.
„Stau pentru că așteptăm rezultatele analizelor, pentru că așteptăm să vedem în ce fel își produce sau nu își produce efectul tratamentul pe care îl inițiem, stau pentru că noi căutăm pentru unii dintre ei locuri pentru internare”, a spus Cristian Ursu, medic la medicina de urgență.
La Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj-Napoca ajung în fiecare zi cel puțin 200 de pacienţi. Dintre aceştia, aproape jumătate nici nu se încadrează în categoria urgenţelor şi doar pentru 30% dintre ei medicii decid că este nevoie de internare.