Daniel Vasile: 20 de stații din București nu au autorizații de securitate la incendiu.
Staţiile de metrou Crângaşi, Basarab 1, Universitate sau Piaţa Romană sunt câteva dintre cele 20 de staţii care nu sunt autorizate de pompieri să funcţioneze. Actele necesare avizelor nu au ajuns niciodată la inspectorii ISU. Cu toate acestea, staţiile sunt folosite de mai bine de 20 de ani. În aceeaşi situaţie se află şi cele mai noi dintre ele: Bazilescu şi Jiului.
„Această stație a fost inaugurată în anul 2011 iar în toți acești ani, timp de patru ani nu a primit niciun fel de autorizație sau aviz de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.
Legea actuală este clară. Spaţiile publice neautorizate de pompieri pot fi închise. Aşa că Metrorex a fost somat să prezinte ISU planurile de construcţie ale gurilor de metrou.
31 de staţii ale metroului bucureştean au fost autorizate în perioada 1996-2000. Au fost inspectate atunci peroanele, pasajele care leagă staţiile şi gurile de evacuare. De atunci şi până acum însă legea siguranţei împotriva posibilelor dezastre s-a modificat.
Daniel Vasile: Ulterior însă nu au mai solicitat și autorizația pentru securitate la incendiu pentru aceste spații.
Fără avize funcţionează şi 27 de spaţii comerciale amenajate în staţiile de metrou. Controalele făcute de pompieri în ultimele luni au scos la iveală numeroase nereguli. Sunt staţii de metrou din care lipsesc extinctoarele, iar căile de evacuare au fost îngustate. Metrorex a fost somat ca până la începutul anului viitor să prezinte actele necesare pentru obţinerea autorizaţiilor. Conducerea regiei de exploatare a metroului nu a comentat până acum această situaţie.
Inspectorii ISU spun că pericolul pentru călători nu este unul iminent, dar lipsa planurilor şi a unor autorizaţii poate îngreuna intervenţia salvatorilor, în cazul unor accidente.
„Zilnic metroul bucureștean este tranzitat de 600.000 de oameni. Nimeni nu știe însă ce s-ar întâmpla în cazul unui dezastru și asta pentru că legislația nu a fost armonizată”, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.