150 de mii de oameni au împânzit vineri Bucureştiul pentru o ocazie rară. Au aşteptat ore în şir ca să îl vadă pentru câteva secunde pe Papa Francisc, unul dintre cei mai iubiţi suverani pontifi din istoria Bisericii Catolice. Unii au venit din celelalte județe ale țării ori chiar din străinătate, ca să fie martorii unui eveniment istoric.
O familie din Slobozia a venit la Bucureşti ca să îşi îndeplinească visul de a-l vedea pe Papa Francisc. Emoţionaţi, cu ghiozdanele cu provizii în spate şi scăunele pentru copii, cei cinci au aşteptat emoţionaţi să treacă Sfântul Părinte prin Piaţa Enescu.
„Am profitat de această zi să venim cu toții împreună, să ajungem în Italia e mai greu, suntem cinci. Cum spune Papa, să mergem împreună. Mesajul e valabil pentru toți, indiferent de religie”, explică doamna.
- Sunteți emoționată...
- Pentru copii am făcut toate eforturile, să vină și ei.
„Sper să îl văd, să treacă pe aici. Am așa un sentiment de bucurie că o să îl văd”, mărturisește unul dintre copiii familiei.
De la 3.000 de kilometri depărtare, din Cambridge, Marea Britanie, un cuplu îl aştepta cu înfrigurare pe Suveranul Pontif la Catedrala Sfântului Iosif, acolo unde cei doi s-au căsătorit.
- Eu sunt acasă aici. Este foarte frumos și înălțător, mărturisește soția.
- Ce înseamnă Papa pentru dvs?
- Iubire, ăsta e cuvântul-cheie.
- Faptul că este atât de aproape de oameni și atât de deschis la a primi oameni în brațele lui e ceva ce nu am mai întâlnit la niciun papă până acum. Azi dimineață mă uitam la televizar și parcă aveam o emoție să, se deschidă ușile și să îl vad, să calce pe pământ, spune soțul.
Simplitatea şi căldura Papei a adus-o în Capitală şi pe o tânără născută la Ploieşti. Este şi ea una dintre milioanele de conaţionali care au emigrat în străinătate şi pe care Sanctitatea Sa i-a omagiat în discursul de la Palatul Cotroceni. „Îl aștept. E foarte frumoasă, e unică. Mai ales că vine dupa 20 de ani și suntem o țară majoritar ortodoxă. Dar îl iubim. Îl iubim grozav. Îmi place că e simplu. Nu se împopoțonează, asta îmi place foarte mult”, spune tânăra.
Pentru sora Carisma nu este prima întâlnire cu un Papă. A ajuns în ţara noastră în 1999 din India. Face parte din ordinul de măicuţe înfiinţat de Maica Tereza: Misionarele carităţii.
„Avem o bucurie... nu am cuvinte. Îl aștept pe părintele Papa, să îl întâlnim”, mărturisește sora Carisma cu emoția întâlnirii pentru prima dată cu Papa Francisc.
În mulţimea care îl aştepta pe Papa s-a strecurat şi un tânăr tată. Emoția întâlnirii cu Sfântul Părinte i-au transmis-o părinții, cu două decenii în urmă. Acum a fost rândul său să facă același lucru cu băiatul lui.
„Și eu acum 20 de ani, când venit Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, am participat și vreau să îi ofer și lui (copilului) acest moment. Să fie și el aici prezent, trup și suflet. Papa Francisc nu este foarte diferit de Papa Ioan Paul al Il-ea. E același sentiment de bucurie. Este tot un papă și când vine în România, ai aceeași emoție ca și cum s-ar naște un copil”, spune proaspătul tătic.