O fabrică de confecţii din Vâlcea a reuşit, în doi ani, să angajeze 12 muncitoare. Asta deşi, dacă ar funcţiona la capacitate maximă, ar avea nevoie de 250 de angajaţi. În 2014, ca să-i convingă pe localnici să se angajeze, patronii au mărit salariile şi au oferit şi alte beneficii. Degeaba. Oamenii au preferat să stea acasă şi să trăiască din ajutoarele sociale.
Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova: „Deşi fabrica are o capacitatea de până la 250 de locuri de muncă iar sălile au fost echipate cu maşini de lucru, deocamdată nu are cine să lucreze la ele.”
Fabrica de confecţii amenajată în clădirea unei foste şcoli are doar 12 angajate. Investiţia a fost inaugurată acum doi ani, dar patronii s-au văzut nevoiţi să pună lacătul pe uşă după doar câteva luni. Nu au găsit forţă de muncă într-un judeţ cu peste 8.000 de şomeri. Acum mai încearcă o dată.
Mari Popa, reprezentanta fabricii de confecţii: „Deocamdată aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. O să mai încercăm cu nişte anunţuri şi nişte publicitate şi, dacă nu, o să o închidem în final. Iarăşi, că aşa nu putem să susţinem nici cheltuielile.”
Patronii au apelat din nou la autorităţile locale, dar fabrica tot pustie a rămas.
Constantin Bănacu, primarul comunei Bărbăteşti: „La ajutor social avem 40 de persoane, dintre care 6 sunt apte de munca şi vin şi fac ore zilnic. Sunt unii care chiar nu vor, trăiesc de pe o zi pe alta.”
Oamenii din comună fie lucrează la celelalte fabrici din zonă, fie preferă să plece în străinătate. Cei care au încercat să se angajeze la fabrica de confecţii spun că nu au fost mulţumiţi de condiţiile de muncă.
„Nu sunt condiţiile şi nu sunt şefele bune”, se plânge o localnică.
Comuna Bărbăteşti are peste 3.500 de locuitori. 500 dintre ei sunt la muncă în străinătate. Patronii fabricii de confecţii spun că vor încerca să facă angajări în localităţile din apropiere. Dacă nici aşa nu ocupa cele 250 de locuri, vor renunţa la afacere.