Săptămâna asta la Bruxelles s-a vorbit cel mai des despre planul de răspuns al Uniunii Europene la criza energetică europeană. Acesta se numește „REPowerEU” și își propune eliminarea treptată a dependenței statelor membre ale UE de combustibilii fosili importați din Rusia. Măsurile incluse în REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv prin economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile, care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică. Digi24.ro a stat de vorbă cu Siegfried Mureșan, europarlamentar din partea PPE/PNL și coraportor pe REPowerEU. Acesta spune că fiecare stat membru, adică și România, va trebui să prezinte Comisiei Europene, chiar la începutul anului viitor, o listă de investiții pe care dorește să le finanțeze din acest nou pilon. României îi revine o sumă totală de 1,3 miliarde de euro. Totodată, eurodeputatul român a mai vorbit și despre șansele României de a intra în Schengen, dar și despre cum poate România să ajute Republica Moldova pentru ca aceasta din urmă să treacă cu bine peste actuala criză energetică.
Câteva dintre ideile exprimtie de eurodeputatul Siegfried Mureșan:
- Nu există o soluție magică împotriva acestei crize, dar am început să luăm o serie de măsuri la nivel european anul acesta.
- La nivel european vom avea o reformă a pieței europene a energiei.
- Pentru a absorbi cu succes fondurile europene avem nevoie de o diviziune a muncii.
- Toate celelalte state membre ale UE, în afară de Olanda, sunt în momentul de față în favoarea aderării României la Spațiul Schengen.
- Trebuie să ne propunem ca aderarea României la spațiul Schengen să fie pe ordinea de zi a următorului Consiliu, de pe 8 – 9 decembrie.
- Nu cred că conjunctura va fi mai bună într-un alt moment în viitorul apropiat sau îndepărtat, de aceea, noi trebuie să insistăm pentru punerea subiectului pe ordinea de zi.
Partea I a interviului:
Partea a II-a interviului:
Totodată, eurodeputatul PNL a vorbit, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu jurnaliștii români, despre faptul că Republica Moldova este credibilă, datorită reformelor începute, datorită comportamentului european de la începutul războiului încoace.
„Am fost pozitiv surprinși de ritmul rapid al reformelor, în ciuda dificultăților de la Chișinău”, a spus Siegfried Mureșan. Acesta a adăugat și faptul că Parlamentul European a solicitat în declarația adoptată săptămâna trecută ca Comisia Europeană să explice care vor fi următorii pași pentru aderare, după ce cele nouă recomandări cerute vor fi îndeplinite.
„Linia strategică trebuie să fie: tot ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei trebuie să ofere și Republicii Moldova”, a ținut să precizeze Siegfried Mureșan.