Sfântul Sinod al BOR, decizii despre ritualul botezului. Ce obligații va avea preotul
![cristelnita folosita la botezul ortodox](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA3dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjEl/MkYwMSUyRjMxJTJGMTI4MjI2NF8xMjgy/MjY0X2NyaXN0ZWxuaXRhLWJvdGV6LWJp/c2VyaWNhLUdldHR5SW1hZ2VzLTExNDQ3/MjI3NTIuanBnJnc9NzgwJmg9NDQwJmhh/c2g9MDQwMTBlMmI0NGRhZTM2MjY1ODc3M2RkOTQ3MGRlNmI=.thumb.jpg)
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Te-ar putea interesa și:
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ritualul botezului rămâne neschimbat. Potrivit BOR, înainte de botez, preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să-l informeze despre starea copilului, după consultarea cu medicul pediatru.
„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.
Astfel, având în vedere îngrijorările din spaţiul public despre botezul copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
Avocatul Poporului a discutat recent cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și a venit cu mai multe propuneri, printre care organizarea uneor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune. Discuția a avut loc în contextul tragediei de la Suceava, unde un bebeluș a murit la scurt timp după botez.
Reprezentanții instituției au prezentat Bisericii Ortodoxe Române câteva propuneri. Una dintre acestea viza analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi, notează Mediafax.
De asemenea, Avocatul Poporului a propus discuții amănunțite între preoți și familii, referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz.
O altă propunere viza încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri, și explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat.
Editor : A.A.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.