Instituțiile care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, precum cele din zona serviciilor secrete, au primit fonduri către minimum față de ce au cerut, a spus Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, marți seară la Digi24, întrebat ce spune despre o alocare bugetară sănătate vs. servicii secrete. De asemenea, ministrul Sănătății Victor Costache a ținut să precizeze că sunt mai mulți bani în domeniul sănătății, explicând că bugetul Ministerului este separat de cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care este mult mai mare.
„Banii sunt mai mulți”, în domeniul sănătății, a spus ministrul Victor Costache, marți seară, la Digi24.
„Bugetul Ministerului Sănătății pe 2019 era de 14,9 miliarde, iar pentru 2020 propunerile sunt de 11,4 miliarde. Dar bugetul pe sănătate nu este dat numai de Ministerul Sănătății, care are o cotă mai mică decât bugetul CNAS – pe 2019 a fost de 38 de miliarde, iar în 2020 va fi de 41 de miliarde. (...) Acele 3 miliarde pe care nu le găsiți de la Ministerul Sănătății se vor regăsi la CNAS”, a completat el.
Ministrul Sănătății a mai spus că în bugetul pentru acest domeniu se vor regăsi și fonduri europene.
„Bugetul CNAS este de la bugetul de stat, la bugetul de stat ajung și taxele care sunt cotizate de noi toți”, a mai spus ministrul, argumentând că o serie de programe naţionale vor trece de la de la Ministerul Sănătăţii la CNAS.
„Avem un buget global pentru sănătate mult mai mic decât ar fi trebuit să avem. Media europeană este de 9%, în 2021 vrem să ne apropiem de normalitatea europeană”, a precizat Victor Costache.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că „toți banii se duc către CNAS, cererile ordonatorului principal au fost primite”.
El a mai spus că „nu mai vrem să plătim pe ultima suta de metri concedii medicale sau medicamente”.
Mai mult, Cîțu a precizat că „CNAS primește 49 de miliarde de lei” în bugetul alocat pentru anul viitor.
„În fiecare an a existat o rectificare bugetară pozitivă pentru sănătate, așa va fi și în 2020”, a completat Victor Costache, subliniind în acest sens că bugetul pentru sănătate va fi, deci, mai mare.
Cîțu: „La educație și sănătate nu sunt bugete mai mici”
„Suntem la limită, dar toți românii să-și aducă aminte că România este la PIB per capita cel mai jos. Nu vrem să suprataxăm sectorul privat, vrem să colectam mai bine. Banii românilor să nu mai fie aruncați pe geam să nu mai fie cheltuiți ineficient. (...) La Ministerul Educației, bugetul anul acesta este cu un miliard mai mare și cel cu cercetarea crește. La educație și sănătate nu sunt bugete mai mici”, a spus ministrul Finanțelor.
În ceea ce privește opiniile din spațiul public cu privire la faptul că ar fi tăiați bani de la sănătate în detrimentul serviciilor secrete, Florin Cîțu a răspuns: „Ce au cerut cei incluși în CSAT nu au fost satisfăcuți pe deplin, nevoile de investiții nu au fost satisfăcute. Sunt instituții subfinanțate în ultimii ani. Avem 2% la apărare și ne vom ține de asta, iar celelalte instituții au primit minim pentru a-și contina investițiile de capital, pentru a ține pasul cu partenerii americani și din UE. (...) Am dat minimum care ce ni s-a cerut”.
Redactor: George Costiță