Pe timp de vară, chiar şi cu buget restrâns, aleşii fac tot felul de cheltuieli. Deputaţii vor să schimbe lifturile pentru că le-a expirat autorizaţia de funcţionare. În plus, şi-au reparat aleile, au cumpărat o maşină care să le cureţe şi au investit în echipamente de climatizare. Senatorii au fost, ca de obicei, ceva mai modeşti. Au cumpărat câteva frigidere şi au investit bani în lucrări de amenajare a spaţiilor, care nu sunt încă date în folosinţă.
Alina Manolache, reporter Digi24: „Vor, nu vor, au, nu au, deputaţii trebuie să dea bani pentru lifturile din Camera Deputaţilor. Sunt 22 la număr, toate ieşite din uz, adică nu ar mai trebui folosite. Camera Deputaţilor a început deja licitaţia pentru expertiza tehnica. Aceasta presupune o cheltuială de 22 de mii de euro.”
Lifturi cu autorizaţia expirată
22 de lifturi - expertiza tehnică - 22.000 euro
Sursa: www.cdep.ro
Lifturile ar costa un milion de euro, dar deputaţii nu au atâţia bani, aşa că le vor folosi în continuare pe cele existente. Senatorii susţin că cele opt lifturi ale lor sunt funcţionale, dar nu înţeleg cum ar putea să funcţioneze cele de la Camera Deputaţilor fără autorizaţie.
Alina Manolache, reporter Digi24: Dacă nu ar avea autorizaţia, ce trebuie să se întâmple cu ele?
Ioan Vărgău, secretar general al Senatului: Le opreşti.
Alina Manolache, reporter Digi24: Deci n-aţi avea voie să le folosiţi?
Ioan Vărgău, secretar general al Senatului: Păi, cum să foloseşti un lift neautorizat?
Peste vară s-au făcut nenumărate licitaţii pentru reparaţii - aproape un milion de lei, licenţe pentru calculatoare, curăţarea spaţiilor, repararea drumurilor, aparate de climatizare şi lucrări de modernizare - peste 5 milioane de lei.
Reparaţii - 955.650 lei
Licenţe IT - 216.666 lei
Igienizare spaţii - 631.994 lei
Reparaţii drumuri - 304.166 lei
Echipamente de climatizare, 50 de seturi - 354.166 lei
Lucrări - 5.151.000 lei
Deputaţii au mai dat bani, vara aceasta, pentru becuri - aproape 600 de mii de lei, pentru repararea aleilor - 385 de mii de lei şi pentru o maşină care curăţă aleile - 370 de mii de lei.
Surse de iluminat - 578.375 lei
Reparare drumuri - 385.000 lei
Vehicule de curăţare a străzilor - 370.833 lei
Faţă de anii de glorie ai Parlamentului, bugetele pentru achiziţii sunt însă mult mai mici.
Alina Manolache, reporter Digi24: „Şi la Senat s-au dus vremurile bune de altădată. Totuşi, aleşii şi-au cumpărat imprimante, frigidere.”
Achiziţii ale senatorilor
- 12 imprimante
- 5 frigidere
- mochetă pentru exterior
Sursa: www.cdep.ro
Şi o mochetă exterioră de 100 de metri pătraţi. Senatorii şi-au refăcut marcajele rutiere din curte, au cumpărat materiale pentru curăţenie, au făcut proiectul pentru repararea copertinei şi pentru lucrări de amenajare a unei laturi a Palatului Parlamentului. Numai că nu s-a înghesuit nimeni la licitaţie şi aleşii au rămas cu proiectul. Nu s-a mai făcut nicio lucrare.
Pe ce au dat banii senatorii
Refacerea marcajelor rutiere
Materiale de curăţenie
Proiect pentru refacerea copertinei
Proiect pentru amenajarea laturii de vest
Sursa: www.cdep.ro
Ioan Vărgău, secretar general al Senatului: „A fost o lucrare la faţadă pe care am vrut să o efectuăm, s-a scos la licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni. Sunt lucrări mici, sunt valori mici şi se pare că, în Bucureşti, firmele cam au de lucru.”
Firmele de construcţii nu s-au prezentat şi dintr-un alt motiv, spune secretarul general. Ar fi trebuie să facă lucrarea foarte repede, cât dura vacanţa parlamentară.