Senatul a aprobat în procedură de urgență proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot Ucrainei. Când va fi votul în Cameră

Data publicării:
CAPU MIDIA - PATRIOT SPARK 23 - 15 NOI 2023
Lansator de rachete antiaeriene Patriot din dotarea armatei române. Foto: Inquam Photos/George Călin

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Au fost înregistrate 101 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 2 abţineri, informează Agerpres.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, şi-a exprimat speranţa ca proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, până la finalul acestei săptămâni.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie.

Prin proiect se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea prevăzută de prezenta lege şi din fonduri externe nerambursabile.

Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

Liderul grupului PSD din Senat, Lucian Romaşcanu, a afirmat că „suntem membri NATO şi avem o garanţie de securitate, (...) iar pentru a avea pace aici trebuie să îi ajutăm pe cei care se luptă puţin mai departe ca să câştige, fiind vorba despre o altă garanţie de securitate”.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a subliniat că prin donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot "nu se pune problema ca România să rămână fără protecţie" pentru că avem alte şapte astfel de sisteme, din care două sunt în stare funcţionare cu resursa umană necesară pentru a le manageria, două se află în dotarea Armatei române şi alte trei urmează să intre în dotarea acesteia.

Votul din Senat vine după ce, tot luni, guvernul a adoptat acest proiect de lege pentru a fi trimis Parlamentului. În luna iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca țara noastră să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, însă România a cerut aliațior, în special Statelor Unite, să livreze un „sistem similar sau echivalent”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reintroducerea serviciului militar obligatoriu: Ce țară vecină României se pregătește acum să introducă...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Janet Jackson, despre momentul când i s-au rupt pantalonii în fața reginei Elisabeta: „Nu mi-a venit să cred”
Film Now
Pierce Brosnan, în formă și la 70 de ani, la plimbare cu bicicleta, pe malul oceanului. Actorul, despre...
Adevarul
Un român din Germania arată ce poți cumpăra cu 126 de euro dintr-un magazin românesc. „Cum vi se pare acest...
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
Adrian Văncică, Celentano din Las Fierbinți, a slăbit 23 kg: “Mâncam o tavă de tiramisu o dată”. Ce schimbări...
Digi World
Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor. Îmbătrânirea nu e...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Arnold Schwarzenegger, declarații despre divorțul de Maria Shriver, cea care i-a fost soție 25 de ani: „A...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...