Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a vorbit la Interviurile Digi24 despre discriminarea cu care se confruntă persoanele gay în România. Au fost cazuri de oameni dați afară de la muncă din cauza orientării lor sexuale. O altă chestiune este protecția legală a cuplurilor gay, în condițiile în care există mai multe plângeri pe această temă împotriva României la CEDO.
„Au fost situații în care când angajatorii au aflat orientarea sexuală, au fost disponibilizați sau nu au fost serviți. Sunt puține astfel de plângeri, sunt și plângeri penale”, a spus Csaba Asztalos.
El a precizat că au fost 13 plângeri de discriminare din cauza orientării sexuale.
„În principal, persoanele nu își asumă în public orientare din cauză stigmatizării la care sunt supuse. În ultimii ani însă din ce în ce mai mulți își asumă orientarea sexuală”, a adăugat șeful CNCD.
„Anul acesta ne așteptăm la o evoluție importantă, pentru că o decizie CEDO a condamnat Rusia pentru că nu oferă protecție juridică cuplurilor de același sex, căsătorite sau în parteneriat civil. Sunt și cupluri în România care au făcut plângeri exact pe acest motiv și ne așteptăm să se pronunțe Curtea în acest an. Soluția va fi previzibilă, pentru că a existat cazul Rusiei. România ar putea fi obligată să reglementeze juridic recunoașterea lor legală și protecția lor legală”, a spus Asztalos.
El a dat exemplu cazul a două femei căsătorite legal într-o țară UE, care au adoptat o fetiță și care s-au mutat în România. Ele au cerut acum în instanță transcrierea certificatului de naștere al fetei. O decizie a CJUE spune că în astfel de cazuri trebuie recunoscute actele.
„Lumea este într-o evoluție cu subiecte extrem de sensibile pe care nu știu dacă suntem suficient de pregătiți să le gestionăm în sfera politică sau guvernamentală”, a spus șeful CNCD.
Editor : M.B.